Pääkirjoitukset

Pikavipit yhteiskunnallinen ongelma

Pikavippibisnes on kehittynyt Suomessa suuriin mittoihin. Alle tuhannen euron lainoja nostetaan jo yli 300 miljoonan euron edestä vuodessa.

Korot ovat huimia. Vuosikorko nousee jopa 900 prosenttiin.

Tavanomaisten menojen sijasta vippejä käytetään aikaisempien velkojen kuittaamiseen, juhlimiseen ja uhkapelaamiseen.

Pikalainojen noston motiiveja selvitti oikeuspoliittinen tutkimuslaitos.

Lainaamisen kasvaessa ovat myös ongelmat kasvaneet. Muutamassa vuodessa maksuongelmiin joutuneiden määrä on noussut muutamasta tuhannesta yli 80 000 suomalaiseen.

Tutkimuksessa puhutaankin yhteiskunnallisesta ongelmasta, jonka pikaluotot ovat aiheuttaneet.

Oikeusministeriön asettaman työryhmän raportissa ehdotetaan, että pikaluottojen koroille asetettaisiin 36 – 50 prosentin katto. Suurin osa kansanedustajista on ehdottanut pikalainojen kieltämistä kokonaan.

Nykyisin pikalainojen myöntäminen on äärimmäisen tuottoisaa, vaikka 15 – 20 prosentilla maksut viipyvät tai jäävät saamatta.

Jos oikeusministeriön ehdotus menee läpi, laskisi pikalainojen tarjonta merkittävästi. Alalla toimivien yritysten kanta on, että korkojen lasku 50 prosenttiin tai alle tekisi alasta kannattamattoman.

Tutkimustulokset pikavippien aiheuttamista ongelmista eivät tule yllätyksenä. Ongelmasta ovat keskustelleet niin asiantuntijat kuin kansanedustajat. Täyskielto olisi helppo, mutta ei välttämättä hyvä ratkaisu. Ensinnäkin Suomen kaltaisessa vapaassa maassa on voitava harjoittaa laillista liiketoimintaa, kun vain huolehditaan siitä, että kaupan ehdot ovat edes jotenkin kohtuullisia.

Pikalainojen täyskielto johtaisi helposti yksityisten henkilöiden harjoittaman lainabisneksen laajenemiseen. Sitä harjoitetaan jo nyt. Valtakunnallisilla keskustelupalstoilla asiasta käydään vilkasta keskustelua. Muun muassa naiset kirjoittavat, miten lainan ehdoksi asetetaan usein seksuaalisia palveluja.

Yksityishenkilöiden lainabisnekseen liittyy helposti myös rikollisuutta. Vaaravyöhykkeellä ollaan silloin, jos ihminen on valmis lainaamaan suuriakin summia tuntemattomilta. Takaisinmaksuun saattaa liittyä kiristystä, kohtuuttomia korkovaatimuksia tai palveluspyyntöjä. Onkin erinomainen asia, että pikavippien ongelmista on nyt saatu tutkimustietoa, jonka pohjalta voidaan sitten tehdä päätöksiä.

Kansanedustajien enemmistön kanta perustui lähinnä maksuhäiriöiden paljouteen ja kohtuuttomiin korkovaatimuksiin. Tutkimukset paljastavat, että täyskielto johtaisi helposti uusiin, vielä pahempiin ongelmiin.

Siksi oikeusministeriön raportti, jossa korkoja ehdotetaan kohtuullistettavaksi, on hyvä pelinavaus.

Ihmetyttämään panee vain se, miksi toimitaan vasta nyt. Ongelman laajuus on ollut tiedossa pitkään. Tutkimukset ja päätökset niiden pohjalta olisi voitu tehdä aikoja sitten.

Päivän lehti

15.8.2020