Pääkirjoitukset

Pikavippijuhlat ovat päättymässä

Toistuvien pikavippien takia velkakierteeseen joutuneet kansalaiset ovat kesäkuussa totuuden edessä. Pikalainojen pelisäännöt muuttuvat perusteellisesti ja ne, jotka ovat makselleet vanhoja lainoja pois ottamalla jatkuvasti uutta, törmäävät kuin seinään. Juhlat on juhlittu.

Moni pikavippiyhtiö on jo häipynyt markkinoilta lainmuutoksen valmistuttua. Kohta ei enää käy päinsä periä 600 prosentin vuotuista korkoa, vaan ylärajaksi on asetettu 50 prosenttia. Sekin on sievoinen tuotto lainanantajalle, mutta ei ilmeisesti riitä kaikille alan yrittäjille.

Satasen tai parin pienlainoista siirrytään suurempiin, yli 2 000 euron luottoihin. Laina-ajat pitenevät ja lainansaannin ehdot tiukkenevat.

Pikalainoja on mennyt perintään entistä enemmän, kun lopettavat yritykset yrittävät periä saataviaan velkaisilta ja usein käytännössä varattomilta asiakkailtaan. Heitä on lainoitettu niin kauan, kun luottotiedot ovat olleet kunnossa ja usein juuri uusilla vipeillä. Näin kierre on syventynyt lähes huomaamatta.

Kukaan ei tarkkaan tiedä, kuinka moni kansalainen elää velkakierteessä, sillä alan yritykset eivät ole julkaisseet tarkkoja tietoja asiakasmääristään. Joukko on suuri, sillä parhaimmillaan Suomessa tarjosi palveluitaan yli 80 pikavippiyritystä ja suurimmat mainostivat rahoittavansa pariasataatuhatta suomalaista. Yhtiöiden markkinointi oli aggressiivista ja lainan sai alkuun vaikka baaritiskillä iltamyöhään kännykällä näppäillen. Mainonnassa hämärrettiin lainan todellista vuosikorkoa ja korostettiin muutaman kympin kuukausittaista lyhennyserää.

Pelisääntöjen muutos tietää ruuhkia kuntien sosiaalitoimistoissa, velkaneuvojilla ja Takuu-säätiössä. Käräjäoikeuksiin, jotka joutuvat setvimään perintäasioita, on tulossa kosolti uusia asiakkaita. Tilanne on hankala suurelle ihmisjoukolle, joka lähikuukausina saa häiriömerkinnän luottotietoihinsa. Se vaikeuttaa luottokortin myöntämistä, jopa matkapuhelinliittymän saantia.

Tarkkaa profiilia pikavippiyhtiöiden asiakaskunnasta ei ole, mutta kyse ei ole vakavaraisista kansalaisista. Pikavippi on ollut monelle viimeinen rahoituskanava, kun tavallinen pankkilaina on syystä tai toisesta ollut ulottumattomissa. Ilmeisesti monet opiskelijat, satunnaisissa tai lyhyissä työsuhteissa olevat ovat joutuneet rahoittamaan arkeaan erittäin kalliilla lyhytaikaisella luototuksella. Kaikkia heitä pikavipit eivät yksin ole suistamassa taloudelliseen katastrofiin, vaan hoitamattomia laskuja voi olla moneen eri suuntaan.

Luottotietojen menetys merkitsee tuntuvia rajoituksia jokapäiväiseen elämään ja kestää aikansa, ennen kuin tilanne normalisoituu. Siihen voi kulua useita vuosia.

Onnettomasta tilanteesta on helppo osoitella pikavippiyrityksiä, jotka lähes koronkiskontaa muistuttavalla hinnoittelullaan käyttivät raha-asioita tuntemattomia ihmisiä hyväkseen. Ne toimivat kuitenkin voimassaolevan lainsäädännön mukaan. Ensisijainen vastuu on aina lainan ottajalla.

Päivän lehti

21.9.2020

Fingerpori

comic