Pääkirjoitukset

Pimeä verkko ei ole sysimusta ilmiö

Internetin anonyymille Tor-verkolle on viranomaiskäsittelyssä tullut musta maine laittomien aineiden kauppapaikkana. Totta se on, vaan ei koko totuus.
Pimeä verkko on ilmiönä kaksijakoinen. Siinä ovat hyvät ja kovin huonot puolensa. Kuva: JS = Juhani Salo
Pimeä verkko on ilmiönä kaksijakoinen. Siinä ovat hyvät ja kovin huonot puolensa. Kuva: JS = Juhani Salo

Suuri määrä kiellettyjä doping- ja lääkeaineita on vuosina 2017–2020 tuotu maahan ja kaupattu pääosin Tor-verkon kauppapaikoilla internetin syövereissä. Myyjät ovat lähettäneet aineet ostajalle yleensä postipaketteina.

Huumekauppaa käytiin nimimerkeillä. Rahaliikenne hoitui enimmäkseen virtuaalivaluutta bitcoinilla.

Tullin ja keskusrikospoliisin laaja esitutkinta aiheesta on nyt valmistunut. Kokonaisuus etenee seuraavaksi syyteharkintaan.

Tulli ja poliisi keräsivät isoja määriä doping- ja lääkeaineita sekä postiliikenteestä että kotietsinnöissä. Kaikki sai alkunsa, kun viranomaiset takavarikoivat vuosi sitten keväällä Tor-verkossa anonyymisti toimineen Silkkitie-kauppapaikan palvelimen ja saivat käsiinsä valtaisan aineiston valonarasta toiminnasta.

Silkkitie-sivuston huumerikosvyyhti työllisti myös Hämeen poliisia.

Tor-verkkoa ovat mustanneet paitsi siellä avoimesti käyty ase- ja huumausainekauppa myös siellä leviävä lasten seksuaalista hyväksikäyttöä sisältävä kuva- ja videomateriaali.

Anonymiteetti mahdollistaa laittomuuksia. Laittomuuksiin pitää ehdottomasti puuttua ja niistä voi anonyymissä verkossakin jäädä kiinni. Digivierailustakin jää aina jokin jälki.

Anonymiteettiin perustuvat sovellukset eivät kuitenkaan itsessään ole pahasta. Kyse on lähtökohtaisesti yksityisyyden säilyttävästä viestintätavasta.

Sen turvin voi suljetussa, autoritaarisessa valtiossa lukea paljastumatta vaikka ulkomaista verkkolehteä. Tai keskustella leimautumatta sairaudestaan.

Anonyymissä verkossa on siis kaksi puolta: huono ja hyvä. Huono olisi pidettävä mahdollisimman hyvin kontrollissa.

Nimettömän verkon käyttäjäkunta on moninaista. Heitä yhdistää se, että he vaalivat nykyisten tietoverkkojen läpitunkemana aikana yksityisyyttään.

Väärää tulkintaa on se, että kansainvälinen Tor-verkko olisi pelkkien rikollisten lymypaikka tai että nimettömät toimijat horjuttavat yhteiskuntajärjestystä.

Niinhän juuri ajatellaan totalitaarisissa yhteiskunnissa, joissa ei tunnusteta toisinajattelijoiden sananvapautta.

Päivän lehti

27.9.2020

Fingerpori

comic