fbpx
Pääkirjoitukset

Pitkä vihanpito loppuu viimein

Lähivuosina nähdään, onko maailma yhtään entistä parempi paikka, kun Iranin lujassa solmussa ollut ydinasekiista on lopulta neuvoteltu pois päiväjärjestyksestä. Iran ja Yhdysvallat liittolaisineen ajautuivat törmäyskurssille vuonna 1979 islamilaisen vallankumouksen jälkeen.

Sen jälkeen otteet tiukentuivat ja omaa ydinasettaan kehittelevä Iran lähestulkoon suljettiin maailmanyhteisön ulkopuolelle. Iranilainen öljy ei enää mennyt länteen kaupaksi, ja teknologian, lääkkeiden ja aseiden vienti maahan päättyi.

Sanailu on vuosien varrella ollut kovaa, jopa poikkeuksellisen kovaa. Sijaa ei ollut sanankaan vertaa diplomatiaan luontaisille sanavalinnoille.

Amerikkalaisten mielestä Iran kuului pahan akseliin Pohjois-Korean ja Afganistanin rinnalla. Iranilaiset puolestaan kutsuivat Yhdysvaltoja suureksi saatanaksi.

Sovun myötä Iran rajoittaa ydinaseohjelmaansa ja saa vastineeksi helpotuksia pakotteisiin. Niitä kevennetään asteittain, kunhan Iran osoittaa noudattavansa Wienissä allekirjoitetun sopimuksen ehtoja.

Iranin öljyn tulo markkinoille saattaa edelleen alentaa sen hintaa. Se olisi tietysti myönteistä talousvaikeuksissa kamppailevalle Euroopalle. Entistä halvempi öljy saattaisi voidella talouden kitiseviä rattaita.

Tällä hetkellä öljyä pumpataan maailmalla yli kulutuksen ja löytääkseen ostajia Iranin on ilmeisen pakko alentaa öljynsä hintaa.

Iran ei ole köyhä maa, sen vauraus perustuu juuri mahtaviin öljy- ja maakaasuvaroihin. Pitkän eristyksen aikana kaikki investoinnit, niin teollisuuteen kuin infrastruktuuriin olivat jäissä.

On ilmeistä, että sovun myötä isot investoinnit lähtevät liikkeelle. Iranista tulee kiintoisa sijoituskohde ja maa paikkaa investointivajettaan nopeaan tahtiin.

Parhaimmillaan uusi suunta tietää suuria kauppoja ja työtä, kenties myös suomalaisyrityksille.

Kaikki maat, etenkään Iranin kanssa vihoissa olevat naapurit eivät ole lainkaan innoissaan ydinsovusta. Israel aikookin tehdä kaikkensa, ettei sopimusta ratifioida Yhdysvaltain kongressissa. Jännitteitä saattaa syntyä myös Iranin suhteissa Saudi-Arabiaan ja Syyriaan.

Yksi vakavasti rauhaa uhannut kytevä hiillos on lopulta sammumassa, mutta sopimus ydinaseiden kieltämisestä Iranilta ei kuitenkaan tuo vielä kestävää rauhaa Lähi-itään.

Menot