Pääkirjoitukset

Pitkäaikaistyöttömyys kasvaa huolestuttavasti

Työllisyystilanne koheni maaliskuussa hieman, mutta taustalla muhii huolestuttava aikapommi. Pitkäaikaistyöttömyys näyttää taas räjähtävän käsiin.

Pitkäaikaistyöttömäksi luokitellaan kolkoissa tilastoissa henkilö, joka on ollut yhtäjaksoisesti vähintään vuoden työttömänä. Heitä on Työ- ja elinkeinoministeriön maaliskuisissa luvuissa hieman yli 120 000.

Määrä on kasvanut viime vuosina rajusti. Pääkaupunkiseudulla, jossa asuu kolmannes koko maan pitkäaikaistyöttömistä, määrä on jopa viisinkertaistunut muutamassa vuodessa.

Maakunnan luvutkin ovat paljon puhuvia: Hämeenlinnan seutukunnassa pitkäaikaistyöttömiä oli maaliskuussa 1 800 ja Forssan seutukunnassa yli 600. Hämeenlinnan seudulla määrä on noussut vuoden 2009 jälkeen 172 prosenttia. Tuolloin pitkäaikaistyöttömiä oli 659.

Pitkäaikaistyöttömyyden kasvu kertoo vaikeista vuosista, jotka ovat koetelleet työmarkkinoita. Talous laahaa pienistä valonpilkahduksista huolimatta syvällä. Vaatimaton talouskasvu lisää toiveikkuutta mutta näkyy kiusallisen hitaasti työllisyystilanteessa.

Pitkäaikaistyöttömyys on yleensä kohdistunut ikääntyneisiin ja huonosti koulutettuihin, mutta tuoreimmat tilastot kertovat myös muusta. Vähintään vuoden työttömänä olleiden joukossa on entistä enemmän alle nelikymppisiä ja korkeasti koulutettuja. Tilastoissa on jo noin 20 000 korkeakoulututkinnon suorittanutta.

Vuosi on pitkä aika työttömänä, ja vanha totuus toteutuu edelleen työmarkkinoilla. Paluu työelämään on entistä vaikeampaa, jos työttömyys pitkittyy. Osa pitkäaikaistyöttömistä on putoamassa työmarkkinoilta lopullisesti.

Vaikea työllisyystilanne on yhteiskunnan huoli numero yksi. Työttömien työnhakijoita oli TEM:n tilastojen mukaan maaliskuussa yli 350 000. Viime kuukausien tilastoissa on ollut hieman valoa, mutta avoimia työpaikkoja on edelleen harmillisen vähän tarjolla.

Työmarkkinoita ja työttömyysturvaa uudistetaan, mutta vaikutukset näkyvät hitaasti. Työttömiä houkutellaan pienellä porkkanalla työn perään ja kannustetaan ottamaan vastaan muutakin kuin oman alan työtä.

Uusia keinoja tarvitaan ja niitä on hyödynnettävä, sillä vaikeimmin työllistyvien pitkäaikaistyöttömien tilanne näyttää yhä huolestuttavammalta.

Päivän lehti

28.11.2020

Fingerpori

comic