Pääkirjoitukset

Pk-yrityksissä pieniä merkkejä paremmasta

Taloudessa on pieniä merkkejä paremmasta. Hallitus on pääministerin johdolla vakuutellut käänteen tapahtuneen ja valtiovarainministeriö on varovaisesti arvioinut talouden olevan kasvussa. Samansuuntaisia viestejä on saatu finanssimaailmasta.

Uskoa paremmasta on myös pienissä ja keskisuurissa yrityksissä. Suomen yrittäjät, Finnvera ja Työ- ja elinkeinoministeriö kyselivät lähes 6000 yrittäjältä arvioita suhdanteista. Lähes puolet yrittäjistä näki valoa tunnelin päässä. Talvella odotukset olivat selvästi vaisumpia, vain kolmannes yrittäjistä uskoi suhdanteiden kohenevan seuraavan vuoden aikana.

Hämeessä ollaan taas kerran muuta maata varovaisempia. Kanta-Häme jää jälkeen kansainvälistymisessä ja ylipäätään vientiin tähtäävissä toimissa. Asetelma ei valitettavasti ole muuttunut viime vuosina mihinkään. Forssan seudulla kasvuodotukset ovat vielä muuta maakuntaa hentoisempia.

Pientä optimismia on kuitenkin ilmassa ja myönteisillä merkeillä on taipumusta tarttua varovaisempiinkin yrityksiin. Pk-yrityksen näkemyksiä kannattaa myös kuunnella herkällä korvalla.

Hallituksella on kovat tavoitteet työllisyysasteen nostamisesta. Onnistuminen on pitkälti pk-yritysten varassa. Suuryritykset investoivat maailmalle lähemmäksi asiakkaitaan, mutta pk-yritykset ovat kiinni kotimarkkinoissa, joiden varassa työllisyysodotukset pitkälti ovat.

Vaisua talouskehitystä on leimannut pitkään investointien alhainen taso. Yritykset ovat kautta linjan jarrutelleet investointejaan.

Investointeja koskeva saldoluku on pyöreässä nollassa. Tällä tasolla oltiin viimeksi viitisen vuotta sitten. Viime vuosina saldoluvut ovat olleet pakkasen puolella ja investoinnit todella vähissä.

Hämeen yrittäjien toimitusjohtaja Juha Haukka pohdiskeli (FL 14.9.), mitä tuoreiden lukujen takana oikein on. Kertovatko ne korvausinvestoinneista, joita yritysten on pakko tehdä vuosien nihkeän jakson jälkeen, vai yritysten kasvusta ja kehittymisestä. Vastausta on vielä vaikea löytää.

Finnveran tilastot kertovat kuitenkin, että yritykset hakevat rahoitusta nimenomaan investointeihin, eikä käyttöpääomaan.