Pääkirjoitukset

Pohjois-Korea on kuuro maailman vastalauseille

Pohjois-Korea onnistui taas kerran tavoitteessaan: laukaisi raketin, jonka tarkoitukseksi ilmoitettiin virallisesti valvontasatelliitin vieminen Maan kiertoradalle.

Uusin rakettikoe usean ohjus- ja ydinkokeen sarjassa todistaa koko maailmalle, että häirikkövaltio voi yrittää jopa mannertenvälisen ydinohjuksen laukaisua.

YK ja maailman valtiot, Suomi mukaan luettuna, ovat tuominneet viikonlopun raketinlaukaisun yksiselitteisesti. Suomen ulkoministeri Timo Soini (ps.) luonnehti Pohjois-Korean pelaavan vaarallista peliä.

Peli on todella vaarallista. Kaikessa karuudessaan se avautuu Etelä-Korealle ja Japanille.

Pohjois-Koreaa kehotetaan – ilmeisen turhaan – jälleen kerran noudattamaan kansainvälisiä sopimuksia ja osallistumaan Korean niemimaan ydinaseettomuuteen tähtääviin kuusikantaneuvotteluihin.

Kauhukakaravaltio tekee kuitenkin mitä tahtoo uhkavaatimuksista ja pakotteista piittaamatta.

Pohjois-Korea väitti tammikuussa tehneensä vetypommikokeen. Tehokkaasta vetypommista ei onneksi mitä ilmeisimmin ollut kysymys, vaan ”tavallisesta” ydinlatauksesta.

Korean niemimaan uusista järjestelyistä ei päästä sopimaan niin kauan kuin nykymeno jatkuu Pohjois-Koreassa.

Pohjoinen ei halua neuvotella, koska se joutuisi luopumaan kaikista valttikorteistaan. Ensimmäiseksi saisi lähteä valtaeliitti.

Täydellisyyttä hipovan totalitarismin linnake, Pohjois-Korea, pitää tiukasti yllä valhekuvaa pienestä sankarikansasta, jolla on vastassaan lähes koko muu maailma ja etenkin kaikkinaisen pahan valtakunta Yhdysvallat.

Mielikuvat samoin kuin ohjuskokeet kääntävät huomion pois tavallisten pohjoiskorealaisten ahdingosta.

Maan johtajan Kim Jong-unin taustalla oleva valtaklikki pysyy vallassa niin kauan kuin pohjoiskorealaiset pysyvät kurissa, joka pakottaa heidät hurraamaan sokeasti vallanpitäjilleen.

Kiina on monessa mielessä avainasemassa, kun puhutaan Pohjois-Koreasta. Kiina toimittaa suurimman osan maan tarvitsemasta energiasta.

Vaikka ohjuskokeet ovat kiusallisia Kiinallekin, se ei ole painostanut Pohjois-Koreaa läheskään täydellä voimalla. Nykyinen tilanne on Kiinalle paljon pienempi paha kuin vahva yhdistynyt Korea olisi sen rajanaapurina.

Päivän lehti

16.2.2020