fbpx
Pääkirjoitukset

Poikkeusajan tukiaisilla ei kovin pitkälle pötkitä

Erittäin myönteistä onkin, että Hämeenlinnan asukasluku näyttää kääntyneen pysyvään kasvuun. Velkaantumisen jatkuminen on sitä vastoin tilinpäätöksen isoimpia miinuksia.
Apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo ja kaupunginjohtaja Timo Kenakkala esittelivät tiistaina viimeisen tilinpäätöksensä. Kuva huhtikuun 2019 tilinpäätösinfosta. Kuva: Pekka Rautiainen
Apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo ja kaupunginjohtaja Timo Kenakkala esittelivät tiistaina viimeisen tilinpäätöksensä. Kuva huhtikuun 2019 tilinpäätösinfosta. Kuva: Pekka Rautiainen

Henkseleiden paukutteluun ei ole aihetta, vaikka Hämeenlinnan tilinpäätös näyttääkin muikeasti ylijäämää. Lähinnä on selvitty julkisella velanotolla pahimmaksi pelätyn yli. Pohjalla ovat alijäämät aikaisemmilta vuosilta.

Kuntatalous on hyvin monien eri osatekijöiden summaa. Nyt jopa harvinaisella tavalla “kaiken takana” on korona, eli valtion velkarahan varassa myöntämät koronatuet.

Yleinen taloustilanne – ja nyt myös tautitilanne – määrää lopulta, miten kunnilla menee, vaikka toki virheitä voidaan tehdä ihan omin voiminkin.

Jo runsaan vuoden on eletty poikkeusaikaa. Edelleenkään ei ole varmuutta, miten ennen kaikkea yksityinen kulutus ja sen mukana muu taloudellinen toimeliaisuus elpyvät. Pohja voisi olla huonompikin; viime vuosi ei ollut Suomen taloudelle niin tuhoisa kuin pelättiin.

On ollut ehdottomasti tarpeellista pitää Hämeenlinnassa yllä kehityshankkeita, investoida, rakentaa ja suunnitella kouluja, vahvistaa hyvää asuinympäristöä ja harrastusmahdollisuuksia. Nämä kaikki tuovat menoja, mutta niihin perustuvat myös tulevaisuuden verotulot.

Luonnollisesti pitää jatkaa myös aktiivista elinkeinopolitiikkaa. Se kaikki on tulevaisuuden rakentamista ja työtä sen eteen, että kaupunkiin saadaan uusia veronmaksajia. Myönteistä onkin, että Hämeenlinnan asukasluku näyttää kääntyneen pysyvään kasvuun.

Velkaantumisen jatkuminen on sitä vastoin tilinpäätöksen isoimpia miinuksia.

Muutokselle ei näy loppua, eikä kehitykselle ole vaihtoehtoja. Sote-uudistus on “jälleen” tulossa ja hyvinvointialueet lohkaisevat ison osan palveluista. Kuntien suora reviiri kapenee, mutta se tuskin tuo taloudenpitoon helpotusta.

Ihmisten palvelut on edelleen järjestettävä. Väestön ikääntymisen ja alhaisen syntyvyyden kanssa kamppailu on kunnissakin tätä päivää ja tulevaa todellisuutta.

Poikkeusolot ovat yhä päällimmäisinä. Kriittisimmissä palveluissa on jouduttu keskittymään tehtävistä selviytymiseen. Onkin sopiva tilaisuus jakaa kiitosta kaupunginjohtaja Timo Kenakkalan tapaan kaupungin työntekijöille, jotka ovat palveluiden takana.

Menot