fbpx
Pääkirjoitukset

Pölhöpopulismille ei pidä antaa edes pikkusormea

Brexit sähköistää heinäkuuhun laskeutumassa olleen politiikan: Eduskunta joutuu töihin kesken kesäloman. Juha Sipilä (kesk.) antaa asiasta perjantaina pääministerin ilmoituksen.

Tänään keskiviikkona EU:n huippukokous jatkuu historiallisella tavalla ilman Britanniaa.

Alkamassa on arvaamattoman laaja eroprosessin valmistelu.

Brexit aiheuttaa sisäpoliittista kiehuntaa kaikissa jäsenmaissa.

Tilaisuudesta ottavat vaarin EU-kriittiset voimat, jotka vaihtelevan vakavasti otettavalla tavalla ajavat jäsenmaiden eroa unionista ja samalla koko järjestelmän purkamista.

Suomessa Sipilän hallituksen eurolinja on rakentavan maltillinen, kuten kuuluukin. Perussuomalaiset on sitoutunut siihen – EU-kriittisenä puolueena – harvinaisen vahvasti puheenjohtajansa Timo Soinin toimiessa vastuullisena ulkoministerinä.

Hallituksen EU-ministerivaliokunnan maanantainen linjaus oli lyhyt ja ytimekäs. Unionin yhtenäisyys ja samalla uudistaminen ovat Suomen ykköstavoitteet. Samalla linjalla oli eduskunnan EU-valiokunta eli suuri valiokunta.

Suomelle ja suomalaisille on onnekasta, että perussuomalaiset on hallituksessa, eikä oppositiossa. Valta tuo vastuuta. Nyt ei pidä pullikoida. Ei yksinkertaisesti ole sen aika.

Samaan aikaan ei voi olla nakertamassa omaa nurkkaa EU:sta, kun yhteisesti sovittu virallinen linja puhuu asiallisesti rakentamisen puolesta.

Kaikenlainen keskustelu Suomen EU-erosta muka tulevaisuuden vaihtoehtona luo vain vääriä käsityksiä ja odotuksia.

Perussuomalaiset nuoret on pannut vireille kansalaisaloitteen, jonka tavoitteena on kansanäänestyksen järjestäminen Suomen EU-jäsenyydestä. Moneskohan vastaava on kyseessä?

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho (ps.) availi ovea kansanäänestykselle Ylen haastattelussa. Hän pitää sitä mahdollisena vuoden 2019 eduskuntavaalien jälkeen.

Vaalikamppailun avaukseen on aikaa, minkä Sampo Terhokin tietää mainiosti. Avauksia ei vielä tarvita, eikä kansanäänestyksen mahdollisuudella pidä taktikoida edes omien kannattajien mieliksi.

Terhon kaltaisen vastuullisen poliitikon ei pitäisi lähteä myötäilemään pölhöpopulismia. Sitähän perussuomalaiset nuoret edustavat julkisuuteen heppoisin perustein nousseen puheenjohtajansa johdolla.

Menot