Pääkirjoitukset

Poliisi muutti Miekkalinnaan

Hämeenlinnaan vuosikymmeniä odotettu uusi Kanta-Hämeen poliisitalo on vihdoin valmis. Poltinahon entiselle kasarmialueelle rakennettu Miekkalinnaksi ristitty upea talo maksoi yli kolmekymmentä miljoonaa euroa.

Se on ensimmäinen varsinaiseksi poliisilaitokseksi suunniteltu kiinteistö Hämeenlinnassa. Tähänastiset ratkaisut ovat olleet sovellutuksia aivan muuhun käyttöön aikoinaan valmistuneista tiloista.

Viisikerroksisessa rakennuksessa on maan ajanmukaisimmat poliisivankila, kuulusteluhuoneet, rikoslaboratorio ja erillinen turvatila asetarkastuksia varten.

Poltinaho on kaupungin ydinkeskustaan nähden syrjässä, mutta sen ei alun pitäenkään katsottu haittaavan poliisien virkatehtävien hoitoa tai kansalaisten asioimista siellä. Se, mikä sijainnissa hävitään, korvautuu ajanmukaisilla ja väljillä tiloilla. Läheskään kaikkia poliisin virkatehtäviä ei hoideta neljän seinän sisällä. Sillä, mistä poliisipartio starttaa hälytystehtävään eri puolille kaupunkia tai maakuntaa, ei ole kovin suurta merkitystä.

Miekkalinnan valmistuttua joitakin pieniä palvelupisteitä suljetaan. Kastellin palvelupiste siirtyi Miekkalinnaan ja ajanoloon samoin käynee muun muassa kauppakeskus Tuulosen ja Turengin palvelupisteille.

Päätös Hämeenlinnan poliisitalon rakentamisesta tehtiin hyvinä aikoina, sillä osa tiloista on jäämässä vajaakäytölle. On ilmeistä, että jos päätös tehtäisiin nyt ja nykyiset tai näköpiirissä olevat tarpeet huomioiden, talosta tulisi nyt valmistunutta Miekkalinnaa pienempi.

Poliisiorganisaatio on taas kerran ytimiin menevässä myllerryksessä. Vaikka Hämeenlinna on ikimuistoinen läänin pääkaupunki ja sijaitsee toimialueen keskellä, uudessa organisaatiossa Hämeen alueen poliisihallinto on tarkoitus keskittää Lahteen. Tätä on vaikea ymmärtää, koska useat todelliset vahvuudet puhuivat Hämeenlinnan puolesta. Viime kädessä poliittinen päätöksenteko tuottaa joskus perin kummallisia tuotoksia.

Alkuperäisten suunnitelmien mukaan Miekkalinna on osa suuresta valtion virastokeskittymästä, puolet mittavasta kokonaisuudesta. Sen viereen on määrä nousta Kanta-Hämeen kihlakunnan oikeustalo, joka nykyisin toimii Kariston entisestä kirjapainotalosta saneeratuissa tiloissa Arvi Karistonkadulla.

Juuri nyt näyttää kuitenkin siltä, ettei uutta oikeustaloa Hämeenlinnaan koskaan rakenneta. Viime viikolla valmistunut oikeusministeriön työryhmän esitys karsisi puolet maan käräjäoikeuksista. Tulevaisuuden tuomiopiirit vastaisivat poliisin ja syyttäjän toimialueita. Liipaisimella on myös Kanta-Hämeen käräjäoikeus ja oikeutta jaettaisiin näin ollen Lahdessa. Osa jutuista saatetaan käsitellä myös Tampereella tai Turussa.

Mikäli säästöjen nimissä kaavaillut uudistukset joskus toteutuvat, lähipalveluista ei ole perusteita puhua ainakaan oikeuslaitoksen yhteydessä.

Siksi on verrattoman hyvä asia, että Hämeenlinnan uusi poliisitalo on vihdoinkin valmis. Tulipahan edes se. Jos päätöstä rakentamispäätöstä valmisteltaisiin nyt, olisi todennäköistä, ettei se enää olisi myönteinen.

Menot