Pääkirjoitukset

Poliisi toimi tehokkaasti ja tuloksellisesti

Keskustelupalstoilla ja sosiaalisessa mediassa haettiin poliittisia voittoja ja "syyllisiä", vaikka ampumatapaus on kaikkea muuta kuin selvitetty.
Poliisi otti sunnuntai-iltana kaksi henkilöä kiinni Ikaalisissa. Kuva: Silja Viitala / Aamulehti
Poliisi otti sunnuntai-iltana kaksi henkilöä kiinni Ikaalisissa. Kuva: Silja Viitala / Aamulehti

Varhain sunnuntaiaamuna tapahtunut dramaattinen ja samalla Suomen oloissa varsin poikkeuksellinen tapahtumasarja Porvoossa päättyi iltauutisten aikaan lähelle Ikaalisia. Kaksi poliisia haavoittui rikollisten luodeista keskellä yötä hiljaisella teollisuusalueella.

Harva rikosdekkarin kirjoittajakaan sijoittaisi poliisiylijohtajaa saman päivänä Ylen suoraan pääuutislähetykseen kertomaan harvinaisesta takaa-ajosta ja pidätyksestä – asetelma vaikuttaisi jo liian epäuskottavalta.

Todellisuus oli tälläkin kertaa kuitenkin tarua ihmeellisempää.

Poliisiin kohdistuvat ampumiset ovat Suomessa onneksi harvinaisia, mutta väkivalta poliisia kohtaan on monimuotoistunut ja sen intensiteetti on tutkijoiden mukaan kasvanut. Kehitys ei kulje siis hyvään suuntaan.

Tampereelta alkaneen takaa-ajonkin aikana laukaukset kohdistuivat poliisiin, mutta tietysti myös sivulliset olivat vaarassa – useasti. Lisäksi epäillyt ajoivat päin poliisin ajoneuvoja.

On sanomattakin selvää, että tällainen toiminta ansaitsee suomalaiselta yhteiskunnalta ankaran tuomion. Ensin kuitenkin ampujakaksikon tekemiset pitää tutkia perin pohjin ja hoitaa asia normaalissa päiväjärjestyksessä.

Poliisin ei esimerkiksi tarvitse tiedottaa asiasta yhtään enempää, jos tiedottamisesta on haittaa. Epäillyt ovat jo poliisin hallussa.

Nykyajalle tyypillisesti keskustelupalstoilla ja sosiaalisessa mediassa haettiin sekä poliittisia voittoja että syyllisiä, vaikka tilanne oli vielä täysin kesken. Viestien sisältö oli paikoin vastenmielistä oman agendan tukemista.

Jopa poliisin niukka tiedotuslinja sai runsaasti kritiikkiä. Sosiaalisessa mediassa koettiin, että kansalaisten turvallisuus vaarantui, koska poliisi ei antanut epäiltyjen tuntomerkkejä julkisuuteen. Tähän oli kuitenkin varmasti pätevät perusteet.

Poliisille voi antaa täyden tunnustuksen siitä, että se toimi tehokkaasti ja tuloksellisesti.

Ampumatapauksen oudoilta vaikuttavat yksityiskohdat selviävät kyllä tulevaisuudessa.

Mainos