Pääkirjoitukset

Poliisitutkinta tv-sarjoista

Helsingin poliisille on tehty useita tutkintapyyntöjä vanhoista tv-sarjoista. Poliisin halutaan tutkivan mahdollista kiihottamista kansalaisryhmää vastaan.
Vihreiden kansanedustaja, entinen koomikko Pirkka-Pekka Petelius pyysi julkisesti anteeksi televisiohuumoriaan. Kuva: Esko Tuovinen
Vihreiden kansanedustaja, entinen koomikko Pirkka-Pekka Petelius pyysi julkisesti anteeksi televisiohuumoriaan. Kuva: Esko Tuovinen

Vihreiden kansanedustaja Pirkka-Pekka Petelius pyysi julkisesti anteeksi televisiohuumoriaan sen jälkeen, kun Helsingin Sanomat oli kysynyt valtakunnansyyttäjä Raija Toiviaiselta, täyttävätkö tv-sketsit rikoksen tunnusmerkistön.

Huumoriohjelmissa kaksikko esitti rilluttelevia saamelaisia ja romaaneja tavoilla, joita voidaan pitää näitä ryhmiä halventavina.

Edellä mainittujen tutkimusten taustalla on valtakunnansyyttäjän toiminta. Hän avasi kuluvan kuun alussa poliisin jo sulkeman tutkinnan kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd.) homoseksuaalisuutta koskevista lausunnoista. Lausunnoista on aikaa 15 vuotta.

Peteliukselle voi nostaa hattua siitä, että hän irtisanoutui kyseenalaisesta vähemmistöihin kohdistuvasta huumorista. Vähemmistöjen julkinen pilkkaaminen ja vihapuheet tulee tuomita.

Ongelmalliseksi tilanteen tekee poliisin näkökulmasta se, miten ottaa huomioon tutkinnan kohteena olevien sanomisten, kirjoitusten ja tv-esitysten ajankohta. Vaikeaa on sekin, minne asti raja vedetään.

Mitä seuraavaksi? Jos ryhdytään tutkimaan lehtikirjoituksia ja vanhoja suomalaisia elokuvia, löytyy niistä toistuvasti nykyisen tulkinnan mukaan rasistisia, ennakkoluuloja ruokkivia ja vähemmistöjä halventavia ilmaisuja.

Ei tarvitse mennä kuin muutama vuosikymmen taaksepäin, niin rasistisina nyt pidetyn ilmaisut esimerkiksi tummaihoisista urheilijoista olivat arkipäivää kaikissa tiedotusvälineissä.

Myös jotkut Kari Suomalaisen piirrokset Helsingin Sanomissa täyttivät kaikki rasismin tunnusmerkit. Tuolloin elettiin jo pitkälle 1980-lukua.

1950-luvulla jopa kansakoulun oppikirjoissa vahvistettiin rasistisia ennakkoluuloja. Kirjoitettiin afrikkalaisista alkuasukkaista jopa pöyristyttäviä väitteitä. Opinkappaleissa korostettiin eroavaisuuksia halventavalla tavalla.

Viha- ja kiihottamispuheiden rajanvedossa oleellista on, että samalla, kun turvataan sananvapaus, kyetään laatimaan selkeät rajat laillisen ja laittomuuden välille.

Päivän lehti

18.2.2020