fbpx
Pääkirjoitukset

Poliittinen teatteri tarjosi täpäriä käänteitä

Kulunut vuosi oli vauhdikas monella saralla. Vuotta värittivät Brexit, Trump, hallituskriisit, HPK, Leijonat, Huuhkajat, ilmastonmuutos ja työmarkkinataistot.
Antti Rinne sai väistyä pääministerin paikalta ja sai seuraajakseen Sanna Marinin. SDP:n puoluevaltuusto jätti Antti Lindtmanin (oik.) toiseksi. Kuva: Kimmo Penttinen
Antti Rinne sai väistyä pääministerin paikalta ja sai seuraajakseen Sanna Marinin. SDP:n puoluevaltuusto jätti Antti Lindtmanin (oik.) toiseksi. Kuva: Kimmo Penttinen

Sote-uudistusta ei saatu valmiiksi. Joulukuinen poliittisperusteinen esitys Uudenmaan erillisratkaisustakaan ei vakuuta muita maakuntia ja isoja kaupunkeja.

Viimeksi sote jämähti kevättalvella perustuslakivaliokuntaan ja sai pääministeri Juha Sipilän (kesk.) jättämään hallituksensa eronpyynnön.

Kevään eduskuntavaaleissa SDP nousi suurimmaksi puolueeksi niukasti ennen perussuomalaisia ja kokoomusta. Talouden noususta ei ollut apua keskustalle, joka romahti.

Antti Rinne (sd.) otti hallitukseen SDP:n rinnalle vasemmistoliiton, vihreät RKP:n ja kokoomuksen sijaan sittenkin vaalihäviäjä keskustan. Hallituksen ohjelmaa saattoi arvioida ruusunpunaiseksi keskusta-myönnytyksillä.

Pääministeri Rinteen mestarointi ja ulostulot sapettivat keskustaa niin, että Postin loppusyksyn lakkosotkun huipennuksena tämä sai lähteä. Poliittinen teatteri oli täynnä käänteitä.

Demarit vaihtoivat pääministeriksi Sanna Marinin, 34, ja Suomi sai vuoden aikana jo kolmannen hallituksensa. Marinin hallitusta koetteli heti debatti al-Holin leirin palautuksista.

Huomiota herättää se, että Marinin hallituksessa kaikkia viittä hallitusryhmää johtaa nyt nainen. Samalla on tapahtunut sukupolvenvaihdos.

Puoluegallupeissa kärkeen on noussut perussuomalaiset.

Suomen puolivuotiskausi EU-puheenjohtajamaana jäi niukasti työvoiton puolelle.

Urheiluvuosi tarjosi sankaritekoja. Hämeenlinnan Pallokerho yllätti muut voittamalla jääkiekon Suomen mestaruuden. Leijonat voitti yhtä lailla nimettömällä joukkueella kiekon maailmanmestaruuden. Kaiken kruunuksi Suomen jalkapallomaajoukkue lunasti Teemu Pukin johdolla historiallisesti paikkansa EM-kisoihin.

Ulkomaan uutisia täyttivät Yhdysvaltain presidentti Donald Trump, Hongkongin protestit, ilmastoaktivisti Greta Thunberg sekä Brexitin ja pääministeriksi nousseen Boris Johnsonin eripuraiset vaiheet Britanniassa.

Happaminta vaiheikkaassa vuodessa on ollut yhteiskunnallisen keskustelun klikkiytyminen ja polemisoituminen. Loanheitto ei käy kritiikistä.

Menot