fbpx
Pääkirjoitukset

Poliittisen keskustelun pitäisi olla rakentavaa

Vuoropuhelulla ja kritiikillä on tietenkin aina paikkansa.
Eduskunnassa joudutaan päättämään tänä vuonna vaikeista asioista. Tätä ei helpota se, jos poliittisessa keskustelussa haetaan irtopisteitä rääkymällä omaa agendaa esimerkiksi Twitterissä. Kuva: Mauri Ratilainen
Eduskunnassa joudutaan päättämään tänä vuonna vaikeista asioista. Tätä ei helpota se, jos poliittisessa keskustelussa haetaan irtopisteitä rääkymällä omaa agendaa esimerkiksi Twitterissä. Kuva: Mauri Ratilainen

Suomalainen politiikan ja työmarkkinoiden päätöksenteko näytti parhaita puoliaan keväällä, kun koronavirus yllätti maan.

Oppositio tuki hallitusta koronan leviämisen hillitsemisessä tukemalla valmiuslain käyttöönottoa ja lain mahdollistamia rajoituksia yksilönvapauksissa ja elinkeinotoiminnassa.

Suomen kaltaisessa maassa noihin oikeuksiin kajoaminen vaatii hyvin poikkeuksellisia olosuhteita: ulkoista uhkaa, sisäisen vakauden järkkymistä tai muuta vaaraa.

Laki saatiin läpi nopeasti ilman soraääniä, työmarkkinoilla löytyi yhteistyöhalua. Merkittävin asia oli lomautuskäytännön muuttaminen niin, että lomautus mahdollistui muutamassa päivässä, kun ennen neuvottelut saattoivat viedä reilusti yli kuukauden. Moni työpaikka pelastui tällä toimenpiteellä.

Vaikka koronan toinen aalto pyyhkii nyt Suomen yli, ei edellä kerrotusta yhteen hiileen puhaltamisesta ole oikeastaan jäljellä kuin sammuneet hiilet. Hallitus, elinkeinoelämä, yrittäjäjärjestöt ja oppositio ovat tämän tästä tukkanuottasilla.

Vuoropuhelulla ja kritiikillä on tietenkin aina paikkansa. Kritiikin tulisi kuitenkin olla asiapohjaista.

Vähemmän tyylikästä oli esimerkiksi pääministeri Sanna Marinin (sd.) lähes pölhöpopulistiset arviot Kaipolan tehtaan kannattavuudesta. Samaan sarjaan kuuluivat Keskon ja UPM:n pääjohtajien provosoivat ulostulot.

Tällainen ei kuulu konsensus-Suomen retoriikkaan. Ei varsinkaan nyt, jolloin Suomi elää vakavaa kriisiä.

Väkisinkin tulee ikävä aikoja, jolloin EK:n Lasse Laatunen ja SAK:n Lauri Ihalainen istuivat alas ja ratkaisivat vaikeita työelämän ongelmia. Tai kun Korpilammella työnantaja- ja työntekijäpuolen edustajat kokoontuivat yhteen hallituksen kanssa hakemaan ratkaisua maamme kilpailukykyyn ja työllisyyteen.

Nyt aika on eri. Se ei kuitenkaan vanhene, että vain yhdessä sopimalla ylitetään ongelmat.

Kinastelussa ei ole voittajia. Häviäjänä on kansalaisten kunnioitus poliittista ja taloudellista päätöksentekoa kohtaan. Kun Suomi-pursi on karahtamassa vähintään taloudelliseen jäävuoreen, niin kurssista päättävät kinastelevat siitä, kuka sanoi laiturilla ja mitä.

Menot