fbpx
Pääkirjoitukset

Politiikan kokemus sai luottamuslauseen – Hämeenlinnassa SDP ja kokoomus tasapeliin aivan kalkkiviivoilla

Hämeenlinnalaisilla oli vaaleissa valita useista kokeneista poliitikoista. Perussuomalaisista tuli kansanedustaja Lulu Ranteen kannatuksen siivittämänä vaalien voittaja.
Äänestäjät luottivat Hämeenlinnassa jälleen kerran politiikan konkareihin. Runsaita äänisaaliita keräsi myös SDP:n kaksikko, kansanedustajat Tarja Filatov ja Johannes Koskinen. Kuva: Esko Tuovinen
Äänestäjät luottivat Hämeenlinnassa jälleen kerran politiikan konkareihin. Runsaita äänisaaliita keräsi myös SDP:n kaksikko, kansanedustajat Tarja Filatov ja Johannes Koskinen. Kuva: Esko Tuovinen / HäSa

Hämeenlinnaa on johdettu vuosikymmeniä kokoomuksen ja SDP:n rakentavan yhteistyön varassa.

Muutospaineita ja -haluja on silti ollut. Niitä on ollut ilmassa näissäkin kuntavaaleissa. Sinne ne olivat myös jäämässä kuntavaalien tuloslaskennan myöhään sunnuntai-iltana valmistuessa – Hämeenlinnassa tuskallisen hitaasti.

Loppuun asti jännittävä kamppailu kaupungissa käytiin tälläkin kertaa tasajalkaa tuloslaskennassa edenneiden kokoomuksen ja SDP:n välillä. Hyvin mahdollinen oli jälleen kerran jopa tasapeli ja lopulta äänimäärien ynnääminen tarkistuslaskennassa, kuten kävin vuoden 2017 vaaleissa. Kokoomuksen paikan johto vaihtui aivan kalkkiviivoilla tasapeliksi: 14–14.

 

Nämä vaalit ovat ennen muuta politiikan kokeneiden konkareiden ja sukunimikaimojen paluu. Jari (kok.) ja Johannes Koskinen (sd.) keräsivät molemmat muhkean, yli tuhannen äänen saaliin.

Sen verran jäyhiä hämäläisiä ovat molemmat, että riemusaatossa heitä tuskin Raatihuoneelle saatellaan, mutta osoittivat he ainakin sen, että kokemus on edelleen valttia, kun hämeenlinnalaiset valtuutettujaan valitsevat.

Ihan samaa voidaan sanoa edelleen, näissäkin vaaleissa SDP:n Tarja Filatovista. Aivan vuoden 2017 äänimäärään (1 548 ääntä) hän ei yltänyt, mutta ylitti silti myös tuhannen äänen rajan.

Hämeenlinnalaisilla oli vaaleissa valita useista kokeneista poliitikoista. Kaikilla kolmella on aikaisempaa ministerikokemusta, vaikka nykyisessä hallituksessa kumpainenkaan kaupungin nimidemareista ei ole. Se saattoi näissä vaaleissa olla jopa etu.

Jari Koskinen oli Hauhon lahja Hämeenlinnan kokoomuslaisille. Hän pelasti puolueen vaalituloksen lähtemällä mukaan. Kuntavaalien jälkeen onkin vakavan harkinnan paikka, millaisiin tehtäviin äänestäjiltä vahvan valtakirjan saanut kolmikko lähtee.

 

On ollut useita syitä ennakoida muutoksia uuden kaupunginvaltuuston kokoonpanoon ja myös voimasuhteisiin. Perussuomalaisten gallup-kannatus on ollut vakuuttavaa.

Perussuomalaista tuli kansanedustaja Lulu Ranteen hurjan äänimäärän siivittämänä Hämeenlinnassa vaalien suurin voittaja.

Ranne sai alustavan laskennan mukaan lopulta peräti 1 834 ääntä, mikä on kaikkien aikojen suurimpia äänisaaliita, ellei jopa suurin, kuntavaaleissa Hämeenlinnassa.

Paluuta vuoden 2012 vaaleissa isommassa valtuustossa saavutettuun 10 paikkaan saattoi ennakoida, ja sen puolue lopulta saavutti.

Suurta valtakunnallista kuntajytkyä ei tullut. Lopulta jonkinlaisena syynä saattoi olla vaalien siirto. Perussuomalaisten kovin noste ehti jo jonkin verran hiipua. Ranteen ansiosta perussuomalaisten kannatus Hämeenlinnassa oli muuta maata paljon vahvempaa.

Se, mistä perussuomalaisten lisäpaikat lopulta tulivat, oli jonkinmoinen yllätys: tasaisesti kaikilta muilta paitsi valtuuston kahdelta suurelta.

Vuoden 2017 kuntavaalien suurin voittaja vihreät sekä myös keskusta hiipuivat molemmat paikan verran Hämeenlinnassa.

Pienistä tuli näissä vaaleissa entistä pienempiä. Vasemmistoliiton kannattajakunta on Hämeenlinnassa uskollista, mutta paikkamäärä kutistui kahteen. Pienimmäksi valtuustoryhmäksi jäivät kristillisdemokraatit, jotka menettivät samoin yhden kolmesta paikastaan.

Menot