Pääkirjoitukset

Politiikan syksystä poikkeuksellisen kiivas

Suomalaisen politiikan syksyn esityslista on pitkä ja sen asiakokonaisuudet vaikeita ja kauaskantoisia. Itse asiassa huhtikuussa valitun eduskunnan ja uuden hallituksen työ on vasta todenteolla alkamassa.

Loppukevät ja kesä menivät vaalituloksen sulatteluun, oppositiopuolueet totuttelivat kohtaloonsa ja uusi hallitus ja sen ensikertalaiset ministerit perehtyivät maan johtamiseen. Syyskausi alkaa eduskuntaryhmien kokouksilla, joissa määritellään kantoja ja toimintamalleja edessä oleviin päätöksiin ja tilanteisiin.

Tärkeä määräpäivä on loppuviikolla, kun keskeiset työmarkkinajärjestöt määrittelevät kantansa hallituksen jo keväällä ehdottamaan yhteiskuntasopimukseen. Kansakunnan tulevaisuudelle erittäin keskeistä sopimusta on valmistellut entinen valtakunnansovittelija Juhani Salonius.

Maan kurjaakin kurjemmasta tilanteesta vallitsee sentään laaja yksituumaisuus, mutta keinoista talouden tasapainottamiseksi ja kilpailukyvyn palauttamiseksi ollaan erityisen erimielisiä.

Tästä huolimatta sopimusneuvottelut on viisasta aloittaa viipymättä. Jos yhteiskuntasopimus kaatuu jo ennen kuin siitä on kunnolla edes neuvoteltu, sen kaatajat ottavat hirvittävän vastuun. Silloin kyse ei enää ole yhteisen veneen keikuttamisesta, vaan sen kaatamisesta. Pikavoittoja ei nyt ole kenellekään jaossa.

Koko edellisen vaalikauden ajan työstetty sote-uudistus tuli uudelle hallitukselle perintönä, koska esitys toisensa jälkeen kaatui moniin ongelmiin, joista ristiriita perustuslain kanssa ei ollut vähäisin.

Uusi esitys, jolla mittava uudistus käynnistyy, tulee päätettäväksi syksyn mittaan. Kenties vanhoista, jo kertaalleen tehdyistä virheistä on otettu opiksi, eikä kompastelu enää jatku. Hyvän lähtökohdan uudelle alulle antaa se, että yhteiskuntasopimuksen tapaan sote-uudistuksen välttämättömyydestä vallitsee yhteinen näkemys.

Kreikan talouskriisi ei ole vielä ohi, vaikka hallitus sai lopulta puristettua päätöksen Suomen osallistumisesta kolmanteen tukipakettiin. Euroopan pakolaistilanne vaikeutuu päivä päivältä ja siitä vastuuta lankeaa myös Suomelle. Kauppapakotteet ja niiden tulehduttamat suhteet Venäjään tuovat omat ongelmansa.

Poliitikkojen on lähikuukausina kohdattava silmästä silmään myös menoleikkausten vaikutukset kansalaisten elämään. Irtopisteitä on kovin vähän, jos ollenkaan jaossa.

Päivän lehti

4.4.2020