Pääkirjoitukset

Politiikan syksystä tulossa vauhdikas

Keskusta tai vihreät eivät aio alistua siihen pikku apurin rooliin, mikä niillä juuri nyt on. Molempien äänenpainot ovat viime viikkoina koventuneet.
Jos hallituksessa pysähdytään tai mennään ilmastoasioissa taaksepäin, vihreät miettivät vakavasti hallituksessa olemista, Maria Ohisalon varoitti kesäkuun lopussa. Kuva: Joel Maisalmi
Jos hallituksessa pysähdytään tai mennään ilmastoasioissa taaksepäin, vihreät miettivät vakavasti hallituksessa olemista, Maria Ohisalon varoitti kesäkuun lopussa. Kuva: Joel Maisalmi

Pääministeripuolue SDP:n puoli vuotta jatkunut kannatusnousu taittui kesäkuussa.

Yleisradion Taloustutkimuksella teettämän kannatuskyselyn mukaan SDP:n suosio notkahti 1,3 prosenttiyksikköä ja oli nyt 21,9 prosenttia.

Kannatus on yhä yli neljä prosenttiyksikköä vuoden 2019 eduskuntavaaleja korkeampi, mutta käänne oli ensimmäinen Sanna Marinin pääministerikauden aikana.

Kevään aikana pääministeripuolueen arvioitiin laajasti hyötyneen koronakriisin tuomasta näkyvyydestä.

Merkillepantavaa oli myös, että hallituspuolue vihreiden kannatus laski prosenttiyksikön. Vain 10,9 kannatus saa otsat rypistymään. Sitä paitsi lasku on jatkunut jo pidempään.

Eduskuntavaaleissa vihreät sai 11,5 prosenttia ja vuosi sitten – kun Maria Ohisalo oli valittu puolueen puheenjohtajaksi – kannatus oli peräti 14,3 prosenttia.

Hallituspuolueista Keskustan kannatus nousi, kun puheenjohtaja Katri Kulmuni (kesk.) ilmoitti eroavansa valtiovarainministerin tehtävästä viestintäkoulutusjupakan takia, mutta kannatus notkahti jälleen mittausjakson lopussa.

Keskustan ja vihreiden äänenpainot ovat viime viikkoina koventuneet suhteessa hallitustyöskentelyyn. Kummastakin puolueesta on lähetetty julkisuuteen viestejä, joiden mukaan puolueilla ei ole syytä jatkaa hallituksessa, mikäli omat tavoitteet eivät mene edes perusasioissa läpi.

Keskustalla kivenä kengässä hiertää Suomen taloustilanne ja vihreillä ilmastoasiat.

Keskustan valtiovarainministeri Matti Vanhanen on puhunut siitä, että hallitusohjelmaa pitää muuttaa ja vihreiden Ohisalo siitä, miten ilmastopäätökset ovat hallituksen koossa pysymisen ehto.

Kumpikaan puolueista ei tietenkään aio alistua siihen pikku apurin rooliin, mikä niillä juuri nyt on. Siksi politiikan syksystä voi hyvällä syyllä povata varsin vauhdikasta.

Oppositiopuolueista perussuomalaisilla ja kokoomuksella on gallupmittausten perusteella asiat melko hyvin. Maan toiseksi ja kolmanneksi suosituimmat puolueet pystyvät haastamaan hallituksen uskottavasti.

Menot