Pääkirjoitukset

Polttoaineen hinta karkaa yli kipurajan

Suomalaisautoilijat ovat tankanneet päivä päivältä kalliimpaa polttoainetta, eikä kesän todennäköistä hintahuippua ole vielä edes saavutettu.

Yleisimmän eli 95E-bensiinin keskihinta on noussut lähelle 1,60 euroa ja dieselöljyn hinta yli 1,40 euron. Bensaa myydään jo takavuosina ehdottomana kipurajana pidetyllä 1,70 eurolla litralla.

Hinnat ovat moneen vuoteen korkeimpia. Laihana lohtuna on se, että muissa Pohjoismaissa polttoaine on samaa EU-maiden keskitasoa.

Polttoaineen hinnasta on vaihtelevasti laadusta riippuen 60–70 prosenttia polttoaine- ja arvonlisäveroa.

Maksumiehinä ovat autoilijat, kuljetusyritykset ja polttoaineita välittömästi tai välillisesti käyttävä kaikkinainen elinkeinotoiminta, kaikki mikä toimii polttoaineella.

Juha Sipilän (kesk.) hallitus kiristi polttoaineverotusta merkittävästi vuoden 2017 alusta. Dieselin verotusta kiristettiin bensaa ankarammin. Lisäksi korotettiin huomattavasti muun muassa kevyen polttoöljyn verotusta.

Opposition kansanedustaja Ville Tavio (ps.) muistuttaa hallitukselle jättämässään kirjallisessa kysymyksessä, että sovittaessa veronkorotuksista päätökseen kirjattiin niin sanottu Soini-pykälä.

Hallitus lupasi harkita veronkorotukset uudelleen, jos raakaöljyn maailmanmarkkinahinta kipuaa yli 80 dollarin tynnyriltä.

Kansanedustajan muistutus on täysin aiheellinen. Raja on ylitetty.

Tavion puolueen entinen puheenjohtaja, nykyinenkin ulkoministeri Timo Soini (sin.), ajoi autoilijan asiaa vuonna 2016, niin miksei nytkin.

Hallitukselle ei pitäisi olla ylivoimaista toimia omien päätöstensä mukaisesti.

Toki öljyn maailmanmarkkinahinta on heilahdellut, eikä ole ylittänyt 80 dollarin rajaa kuin hetkellisesti.

Öljyntuottajamaiden järjestö OPEC ja Venäjä tarkistavat supistettua tuotantoaan mahdollisesti ylöspäin vasta juhannuksen alla. Muuttujia öljymarkkinoilla on paljon muitakin.

Bensan hinnan noussee vielä entisestäänkin heinäkuussa, kun suomalaiset suuntaavat lomamatkoilleen, mikä tuo piikin bensankulutukseen.

Menot