Pääkirjoitukset

Polttomoottoriautoista halutaan väkisin eroon

Bensa- ja dieselautojen myynti loppuu työryhmän visioissa viimeistään vuonna 2035.
Tulevaisuudessa ei tuprutella. Fossiilisia polttoaineita käyttävistä polttomoottoriautoista on asiantuntijoiden mukaan päästävä nopealla aikataululla eroon. Kuva: Antti Mannermaa

Liikenteen kasvihuonepäästöt Suomessa nollaan.

Tavoite kuulostaa utopistiselta tai ainakin äärimmäisen kovalta, mutta liikenne- ja viestintäministeriön johtaman liikenteen ilmastopolitiikan asiantuntijaryhmän mukaan se on mahdollista.

Tästä syystä asiantuntijaryhmä on koonnut ehdotuksia toimenpideohjelmaksi, jolla kotimaan liikenteen kasvihuonekaasupäästöt voidaan poistaa vuoteen 2045 mennessä.

Ratkaisua hiilettömään liikenteeseen haetaan nolla- ja vähäpäästöisistä autoista ja uusiutuvista polttoaineista, henkilöautojen ajokilometrien vähentämisestä sekä kestävistä kulkumuodoista.

Toimenpideohjelmassa ei siis ole varsinaisesti paljon uutta, mutta ainakaan kunnianhimon puutteesta ei asiantuntijaryhmää voi syyttää.

Monille autoilijoille on kaavailtu lisälaskua, sillä toimenpideohjelman johtoajatuksena on saastuttaja maksaa -periaate.

Liikenteen päästöjä vähentävät toimenpiteet kustannettaisiin näin nostamalla eniten päästöjä tuottavien toimintojen verotusta ja maksuja.

Muun muassa fossiilisten polttoaineiden ja isopäästöisten ajoneuvojen veroa nostettaisiin pienissä erissä joka vuosi. Päästöttömiin teknologioihin ja kestäviin liikkumistapoihin siirtymistä puolestaan tuettaisiin.

Liikenteen verorasitus ei suunnitelman mukaan kokonaisuutena kasvaisi, mutta verot kohdennettaisiin eri tavoin.

Liikennemullistuksessa oikeudenmukaisuuden toteuttaminen siirtämällä euroja taskusta toiseen ei välttämättä ole helppo tehtävä. Alueelliset erotkin ovat Suomessa suuret.

Fossiilisia polttoaineita käyttävistä polttomoottoriautoista on lähes kaikkien ilmastoasiantuntijoiden mukaan tavalla tai toisella päästävä eroon ja vieläpä nopealla aikataululla.

Tämä ajatus kannattanee hyväksyä, vaikka itsepintaisia ilmastonmuutosskeptikkojakin vielä löytyy.

Samalla liikkumisen vallankumous on melkeinpä väistämättä edessä – meille kaikille.

Henkilöautoliikennettä korvataan julkisella liikenteellä ja vaihtoehtoisilla liikkumismuodoilla. Bensa- ja dieselautojen myynti loppuu työryhmän visioissa viimeistään vuonna 2035.

Päivän lehti

23.1.2020