fbpx
Pääkirjoitukset

Pommit toivat pelon takaisin Sri Lankaan

Raaka sisällissota oli vasta unohtumassa kansalaisten arjesta.
Sri Lanka oli vasta toipumassa kymmenen vuotta sitten päättyneestä sisällissodasta, kun uskonnollinen väkivalta leimahti taas liekkiinsä pääsiäisenä. Kuva: M.A. PUSHPA KUMARA
Sri Lanka oli vasta toipumassa kymmenen vuotta sitten päättyneestä sisällissodasta, kun uskonnollinen väkivalta leimahti taas liekkiinsä pääsiäisenä. Kuva: M.A. PUSHPA KUMARA

Rauhallinen pääsiäisen vietto keskeytyi, kun uutiset Sri Lankan räjähdyksistä kantautuivat Suomeenkin asti. Kahdeksassa iskussa kuoli ainakin 300 ihmistä ja yli 500 loukkaantui.

Vaikka Sri Lanka kuulostaa kaukaiselta ja eksoottiselta, kuoli iskuissa myös kymmeniä länsimaalaisia. Maailma on nykyisin pienempi paikka kuin ennen ja turistin muisti kovin lyhyt.

Vasta kymmenen vuotta sitten päättyi Sri Lankassa 25 vuotta kestänyt sisällissota, jonka seurauksena kuoli 100 000 ihmistä. Sota käytiin buddhalaisen valtaväestön ja hindulaisen vähemmistön kesken.

Tuoreissa iskuissa lienee kyse uskonnollisesta väkivallasta. Räjäytykset oli suunnattu kristittyjen pääsiäiskirkkoihin ja ulkomaalaisten suosimiin hotelleihin. Järkyttävin yksityiskohta kertoo itsemurhapommittajasta, joka räjäytti itsensä hotellin aamiaisjonossa surmaten samalla kymmeniä.

Kuolleiden joukossa on ainakin kolme tanskalaista sekä kansalaisia Yhdysvalloista, Britanniasta, Hollannista, Portugalista ja Turkista. Suomalaisia on maassa kymmeniä, mutta uhreista tai loukkaantuneista ei ole tullut tietoa.

Tarkkaa lukumäärää ei heti saada ulkoministeriön tietoon, koska kaikki maahan suuntaavat turistit eivät tee matkustusilmoitusta. Myös ulkonaliikkumiskielto ja kännykkäverkkojen katkokset ovat hidastaneet suomalaisten tavoittamista. Maassa olevien suomalaisten määrä olisi ollut paljon nykyistä suurempi, mutta tilausmatkat alueelle päättyivät edellisellä viikolla.

Kristittyjä on tähän asti pidetty Sri Lankassa yhdistävänä voimana, kun heihin kuuluu ihmisiä molemmista sisällissotaan ajautuneista ryhmittymistä. Räjäytysten takana olevien paikallisten ryhmien motiivit toivottavasti selviävät.

Raakalaismaisen sisällissodan läheisyydestä huolimatta Sri Lankaa on viime vuosina pidetty turvallisena turistikohteena. Nyt mielikuvat muuttuvat kuten on käynyt esimerkiksi Pohjois-Afrikan turistikohteissa. Toisaalta kymmenen vuoden aikana Sri Lanka pääsi yllättävänkin hyvin eroon maineestaan sisällissotaa käyvänä maana.

Uskonnollinen väkivalta ja terrorismi ovat palanneet Sri Lankaan, jota ehdittiin jo pitää turvallisena ja luonnoltaan ainutlaatuisena matkakohteena.

Menot