fbpx
Pääkirjoitukset

Pormestarikilpailusta kaamoksen kansanhuvia

Helsinkiläinen paikallispolitiikka heijastuu koko Suomeen. Kun helsinkiläiset kokoomuslaiset käyvät kauneuskilpailua pormestariehdokkaastaan, vihreät odottaa vielä viisaasti.
Petteri Orpo, Elina Lepomäki ja Alexander Stubb vuonna 2016 kokoomuksen puheenjohtajaehdokkaina. Jälkimmäiset on mainittu mahdollisina Helsingin pormestariehdokkaina. Kuva: Matti Hautalahti
Petteri Orpo, Elina Lepomäki ja Alexander Stubb vuonna 2016 kokoomuksen puheenjohtajaehdokkaina. Jälkimmäiset on mainittu mahdollisina Helsingin pormestariehdokkaina. Kuva: Matti Hautalahti

Helsingissä tulevien kuntavaalien kiihottavin kysymys kuuluu: kenestä pääkaupungin pormestari?

Väistyvä Jan Vapaavuori (kok.) on noussut helsinkiläisyyden aallonharjalle ja puoluekantaansa sopien oppositioon maan hallitusta vastaan.

Helsinkiläinen paikallispolitiikka ja vaalien tulos heijastuvat koko Suomeen.

Kokoomuslaisen pelimiehen johtama Helsinki näyttäytyy kuin olisi irrallaan muusta maasta. Näin jyrkkä jaon ei pitäisi tietenkään olla. Pääkaupunki tarvitsee muuta maata ja muu maa pääkaupunkia covidin jälkeenkin.

Pormestarin nimellä on väliä. Ei ole sattumaa, että hyökkäysasemiin asettautuneet perussuomalaiset ilmoittivat ehdokkaansa hyvissä ajoin.

Puoluejohtaja Jussi Halla-aho voi vain odottaa, että hänen kilpailijansa syövät toistensa kannatusta. Hänen ei tarvitse tehdä mitään ja hän saa silti äänivyöryn. Vihreätkin tekevät asiassa osansa – vastustamalla Halla-ahoa.

Halla-aho maksimoi julkisuutensa, eikä siinä kuntarajoja katsota. Vaaleissa ratkotaan myös yleispoliittisia asetelmia.

Perussuomalaiset (5 paikkaa nykyisessä valtuustossa) ei voi kuitenkaan millään saada Helsingissä sellaista äänivyöryä, jotta nousi lähellekään valtapuolueita: kokoomus 24 ja vihreät 21 paikkaa. Pormestarin palli on kahden kauppa, mutta hyvän herätyksen Halla-aho kuitenkin jo antoi.

Entisellä vauhdikkaalla pääministerillä Alexander Stubbilla on vahvasti kannatusta Vapaavuoren seuraajaksi (HS 28.11.). Helsinkiläinen kokoomusväki elää omassa maailmassaan ja irrallaan poliittisesta realismista. Stubb sanoi Ylen Ykkösaamussa (28.11.) ehdokkuudelleen ei. Näin hän osoitti kiitettävää harkintakykyä.

Stubbin eväät valtakunnan johtotehtäviin todettiin jo köykäisiksi, eivätkä ne riittäisi todennäköisesti Helsingissäkään.

Kun helsinkiläiset kokoomuslaiset käyvät kansaa kiinnostavaa kauneuskilpailua pormestariehdokkaastaan, vihreät odottaa viisaasti ja nimeää omansa vasta lähempänä vaaleja. Valtakunnanpoliittisesti mielenkiintoinen on myös SDP:n ehdokas Nasima Razmyar, yksi nykyisistä apulaispormestareista.

Menot