Pääkirjoitukset

Porvarihallitus ei ole näköpiirissä

Päähallituspuolue kokoomuksen ja pienemmän oppositiopuolue keskustan eduskuntaryhmien kesäkokoukset olivat sattumalta samaan aikaan ja sattumalta samassa kaupungissakin Mikkelissä.

Ajankohta ei toki ole aivan sattumaa, kaikkien puolueiden eduskuntaryhmien kesäkokoukset pidetään lomien jälkeen ja yleensä ennen hallituksen budjettiriihtä. Ne päättävät lomakauden ja suuntaavat katseet kohti työntäyteistä politiikan syksyä.

On pelkästään vilkkaan mielikuvituksen tuotetta uskoa, etteikö yhteisen kokouskaupungin valinta olisi ollut silkkaa sattumaa. Kokouksista päätetään hyvissä ajoin keväällä eivätkä ryhmät neuvottele niistä keskenään.

Tästä huolimatta Mikkelin kokouksista ja puolueiden yhteisestä torstain tiedotustilaisuudesta on vedetty aivan liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Kokoomus ei ole vehkeilemässä hallituskumppaniensa selkien takana ja lämmittämässä suhteita keskustaan. Se on sitoutunut hallitustyöskentelyyn, mitäpä muuta pääministeripuolue voisi tehdäkään.

Toisekseen keskustan tämänhetkinen alttius porvarihallituksen kokoamiseksi ei ole kovin korkea. Puolue on koko kesän paistatellut gallupien kärjessä jopa turvallisentuntuisen välimatkan päässä kilpailijoistaan.

Samaisista mielipidekyselyistä on selvinnyt, että kansa on kyllästynyt nykyiseen kuuden puolueen hallitukseen ja halua vaihteeksi punamullan, keskustan ja sosiaalidemokraattien varaan rakentuvan hallituksen. Vaikka nykyhallitukseen ei olla tyytyväisiä, kansalaiset haluavat muutosta vasta normaalissa aikataulussa pidettävien eduskuntavaalien jälkeen.

Vaaleihin on aikaa vielä puolitoista vuotta eli aika ei ole kypsä erilaisten hallitusvaihtoehtojen rakenteluun. Asiaan on sanansa sanottavanaan myös äänestäjille.

Mikkelin torilla puhuttiin politiikkaa ja pääministeri yritti tehdä kauppaakin oppositiopuolueen kanssa. Jyrki Katainen kutsui opposition hallituksen kanssa yhteiseen pöytään neuvottelemaan ja parhaassa tapauksessa sopimaan sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenteiden uudistamisesta.

Oppositio lunastaa pääministeriltä kutsukortin sote-pöytään, jos se lopettaa kuntaliitosten jarrutuksen ja peruu kuntapäättäjille kesäkuussa lähettämänsä vetoomuksen olla kiirehtimättä liitoksia.

Ehkä puoluejohtajat laidasta laitaan kuvittelevat omaavansa mahdollisuuksia vetoomuksin ohjata kunnallista päätöksentekoa. Kunnissa päätökset tehdään kuitenkin omista lähtökohdista ja itsenäisesti. Päättäjät eivät ota vastaan tallimääräyksiä puoluejohtajiltaan. Jos näin olisi, kuntarakenteiden ja sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistukset olisi jo viety läpi.

Kokoomuksen ja keskustan johtajien toritapaaminen Mikkelissä ei silti ole pelkkää viihdettä ja yleisön hauskuttamista. Yhteiskunnassa on paljon pikaisia ratkaisuja vaativia ongelmia eikä ole ollenkaan pahaksi, että niistä keskustellaan laajalla joukolla.

Osat voivat vaihtua, kuten monesti vaaleissa on käynytkin. Oppositio voi löytää itsensä vallan kahvasta ja hallituspuolue opposition penkiltä. Ratkaisemattomia asioita jää aina vaalien jälkeenkin.

Päivän lehti

3.6.2020