Pääkirjoitukset

Porvaripuolueilla on totisen pohdinnan paikka

Perussuomalaisten kannatus kasvaa, kokoomuksen suosio putosi eniten.
Petteri Orpon mukaan kokoomuksen kannatuksen lasku Ylen mielipidemittauksessa johtuu puolueen epäonnistuneesta viestinnästä vanhuspalvelukysymyksessä. Kuva: Joel Maisalmi

Puolueiden kannatusluvut enteilevät kiihkeää, ehkä repivääkin poliittisen keskustelun kevättä reilut kaksi kuukautta ennen eduskuntavaaleja.

Suurimpien puolueiden eli SDP:n (20,1), kokoomuksen (17,3) ja keskustan kannatus (15,6) on tulossa alaspäin Ylen tuoreessa mittauksessa. Haastajat eli vihreät (14,6) ja perussuomalaiset (12,0) ovat sitä vastoin parannelleet asemiaan.

Tukalin tilanne on juuri tällä hetkellä kokoomuksella, jonka kannatuksesta katosi kuukaudessa 2,3 prosenttiyksikköä. Puolueen kanta sitovaan hoitajamitoitukseen ei selvästikään ole auennut kansalaisille – tai sitten kanta ei kerta kaikkiaan miellytä.

Kokoomuksen kannatus on laskenut varsinkin naisten ja eläkeikäisten parissa.

Suurimman harppauksen kannatusmittauksessa teki perussuomalaiset.

Mielenkiintoista on, että Taloustutkimuksen tutkimusjohtajan Tuomo Turjan mukaan puolueen lisäkannatus tuli niin sanotusti katsomosta eli epäilevällä kannalla olleet ovat jälleen ryhmittyneet enenevässä määrin perussuomalaisten taakse.

Humanitaarisen maahanmuuton vastustaminen vetoaa erityisesti miehiin, sillä perussuomalaisten kannattajista peräti 81 prosenttia on miehiä. Naisten osuus omista kannattajista on suurin vihreillä, 71 prosenttia.

Viime vaalien suurimman puolueen keskustan suosio oli mittauksessa alhaisin yli kuuteen vuoteen. Puheenjohtaja Juha Sipilällä onkin perinpohjaisen mietinnän paikka, eikä aikaa ole hukattavaksi.

Tosiasioiden tunnustamisesta on hyvä aloittaa. Kokoomuksen Petteri Orpo ehti jo sättiä itseään epäonnistumisesta vanhushoivakeskustelussa, ilmeisesti ilmaa puhdistaakseen.

Tosiasia on myös se, että miltei kaikki on vielä auki.

Tämänkertaisen kannatusmittauksen perusteella pääministerin paikka olisi menossa porvaripuolueilta sivu suun etenkin, jos puolueet eivät saa viestiään läpi tällä hallituskaudella tehdyistä työllisyys- ja taloustalkoista.

Ainakin sitä kannattaisi yhä hehkuttaa, että hallitus saavutti työllisyystavoitteensa. Noin 115 000 uutta työpaikkaa tuo iloa moneen perheeseen.