Pääkirjoitukset

Postilain kevytversio maistuu äkkimakealta

Postin toiminta on herättänyt suurta närkästystä, kun kirjeitä viivästyy ja katoaa, posti jää tulematta tai tulee vasta iltamyöhällä. Moni noteeraa tyydytyksellä Viestintäviraston Postille asettaman uhkasakon, joka vauhdittaa korjaamaan ilmeisiä ja toistuvia puutteita postimerkkikirjeiden viisipäiväisessä jakelussa.

Viestintävirasto on jämptisti asettanut Postille tiukat määrärajat korjata kirjejakelua lain mukaiseksi. Posti pitää viranomaisen vaatimaa 99,8 prosentin laatutasoa kohtuuttomana, jopa mahdottomana ja ruikuttaa kilpailijoiden vapaasta kirjejaosta ja tiukan sääntelyn aiheuttamista kustannuspaineista.

On totta, että Postia rasittaa kirjeiden väheneminen digitalisaation vuoksi. Postilain uudistusesitys on kuitenkin keventämässä sääntelyä jo ensi kesäksi huomattavasti.

Postilla ei ole varaa paljon valittaa, sillä lakiesitys kumartaa postille sen verran syvään, että on mennä rähmälleen.

Kirjeiden kulkunopeus voi hidastua, hinnat saavat hiukan nousta, postitoimipisteet ja postinjakajat vähentyä. Lisäksi kerrostaloissa voidaan siirtyä lokerikkojakoon.

Positiivisinta esityksessä on se, että välttämätön viisipäiväinen postinjakelu lehdenjakoineen säilyy haja-asutusalueella.

Taajamissa, sanomalehtien varhaisjakelualueella laki antaisi kompromissinomaisesti, mutta arveluttavasti mahdollisuuden poiketa viisipäiväisestä jakelusta ja sallisi kolmipäiväisen jakelun.

Posti olisi halunnut kolmipäiväisestä jakelusta valtakunnallisen normin, joka sotii EU:n postidirektiiviä ja kansalaisten oikeustajua vastaan. Postin mielihalua sysätä kuluja lehdistön kannettavaksi ei voi hyväksyä.

Posti aiotaan velvoittaa kilpailuttamaan haja-asutusalueilla kirjeiden jakelu, mikä voi säästää kustannuksia ja synnyttää yrittäjyyttä.

Harvaanasutulla alueella jakelua voisivat tarjota erilaiset kuljetuspalveluita tarjoavat yritykset. Perälautana Postin on hoidettava yleispalvelu itse, jos halukkaita yrittäjiä ei löydy.

Postilain muutoksen pitäisi mahdollistaa jakeluyhtiöiden yhteistyö ja kirjejakelun toteuttaminen varhaisjakelun yhteydessä. Erilaisten jakeluiden tehostaminen sekä yhdistäminen turvaisi jatkossa viisipäiväisen jakelun volyymien yhä pienentyessä. Laajempien muutosten valmisteluun täytyy varata kunnolla aikaa.

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic