Pääkirjoitukset

Postilain uudistus lataa kovat panokset

Liikenne- ja viestintäministeriö on saamassa postilain uudistamisaikeesta kipakkaa palautetta. Lakiuudistus puntaroi jakelutiheyttä, kirjeiden kulkunopeuksia sekä postinumero- ja osoiterekisterin luovuttamista.

Ministeriö kutsuu lausuntokierrokselle lähetettyä muistiota keskustelunavaukseksi. On hienoa, että ministeriö haluaa kuulla varsin laajasti alan toimijoita. Vielä tärkeämpää on todella kuunnella toimijoiden ja asiakkaiden näkemyksiä.

Postilain uudistus koettelee yhteiskuntamme perusteita ja postidirektiivin pitävyyttä. Kuumin kysymys koskee postin jakelutiheyttä, johon muistio esittää pohdittavaksi kahta vaihtoehtoa, joko viisipäiväisen jakelun säilyttämistä tai siirtymistä kolmipäiväiseen jakeluun ja keräilyyn koko maassa.

Posti haluaa purkaa kahlitsevaa säätelyä, kun kirjeposti vähenee ja sanoma- ja aikakauslehtien jakelumäärät laskevat.

Posti on jo vuosia vastannut laskusuuntaukseen kovilla tropeilla vähentämällä työntekijöitä ja postitoimipaikkoja, nostamalla hintoja, myöhentämällä viimeksi jakelua ja laajentamalla palveluvalikoimaansa.

Muutos on maaseudulla, varhaiskannon ulkopuolella, otettu vastaan tyrmistyksellä, kun päivän posti sanomalehtineen tulee helposti vasta iltapäivällä tai illansuussa.

Oudointa on, että Postin mukaan homma toimii, mutta asiakkaat todistavat toista. Postilta ja maan hallitukselta on ehditty vaatia sanomalehtien jakelun aikaistamista.

Tuntuu irvokkaalta, että samaan aikaan kun Posti markkinoi uusia palveluita kuten ruohonleikkuuta, se messuaa digitalisaation kourisssa ydinosaamisensa, kirjeenjakelun, kannattamattomuudesta.

Vaikka sanomalehdet jaetaan Suomessa pääosin varhaisjakelussa, joka viides kannetaan postin perusjakelussa, lähinnä maaseudulla.

Postin yleispalveluvelvoitetta tuskin voi millään ilveellä lieventää kolmeksi päiväksi viikossa. Eduskunta ei hevin salli valtio-omisteisen yhtiön palvelun alasajoa, vaikka kilpailu alalla laajenee, ja yleispalvelu- eli tavanomaisen kirje- ja pakettipostin jakeluvelvoite koskee enää vain viittä prosenttia jaettavista tuotteista.

Posti on monilla kylillä viimeisiä yhteiskunnallisia peruspalveluita. Viisipäiväinen postinjakelu on turvattava jatkossakin kaikkialla Suomessa.