fbpx
Pääkirjoitukset

Postimerkeillä arvoa ja kunniaa kulttuurityölle

Tunnustusta maakuntaan: Alma Jantunen on pitänyt nuutajärveläistä lasinpuhallustaidon liekkiä kirkkaana. Taidepalkinnon saaja pääsee töillään esiin postimerkkeihin.
Postin taidepalkinnon saaja Alma Jantunen luo lasitaideteosta. Hän työskentelee Urjalassa Nuutajärven lasikylässä.
Postin taidepalkinnon saaja Alma Jantunen luo lasitaideteosta. Hän työskentelee Urjalassa Nuutajärven lasikylässä.

Posti on viime vuosina ollut esillä enemmän pahassa kuin hyvässä. Yleispalveluvelvoite ja eurot painavat, kun kirjepostin ja lehtien määrä vähenevät. Myös kadonneet tai myöhästyneet postilähetykset tahraavat valtionyrityksen kilpeä.

Vaan kauniit postimerkit jaksavat ilahduttaa kansalaisia. Posti tuottaa uusia merkkijulkaisuja säännöllisesti.

Postimerkkijulkaisut pönkittävät myös kansallista kulttuurityötä. Postimerkeissä on esiintynyt viime vuosina paitsi komeita luonto- ja eläinkuvia myös muumeja, Sibeliusta, Tatua ja Patua, Tom of Finlandia ja Nightwishiä.

Posti nostaa lisäksi omalla taidepalkinnollaan taiteen ja postimerkin arvostusta. Vuoden taidepalkinnon saaja näet pääsee töillään esiin postimerkkeihin. Taidepalkintoja on jaettu nyt viitenä vuotena.

Palkinto voidaan myöntää taiteen rajapinnassa toimivalle henkilölle tai ryhmälle tunnustuksena ja kannustuksena visuaalisesti kiinnostavasta ilmaisusta, kunhan työt ovat sisältönsä tai muotonsa puolesta postimerkkiin istutettavissa.

Tämän vuoden Postin taidepalkinnon saaja on lasitaiteilija Alma Jantunen, joka on tiimeineen pitänyt nuutajärveläistä lasinpuhallustaidon liekkiä kirkkaana perinteisen lasitehtaan sulkemisen jälkeen.

Postin palkinto kertoo osaltaan uniikkilasin arvostuksen noususta.

Nuutajärveläisen Jantusen värikkäitä lasiteoksia esittelevät kaksi postimerkkiä tulevat myyntiin syksyllä. Taidepalkintoon kuuluu myös 10 000 euron rahapalkinto. Palkinnot ja apurahat tulevat taiteenteossa varmasti tarpeeseen.

Postimerkeissä on esitelty vuosien varrella paljon suomalaista muotoilua. Jantusen työt sopivat tähän sarjaan hienosti.

Ensi syksyn postimerkeissä on lasitaiteen lisäksi luontokuvia syysmaisemista ja vinkkejä arjen vihreisiin tekoihin.

Posti julkaisee syyskuussa myös rullapostimerkit, joissa esitellään kahdeksan suomalaista klassikkomaalausta vuosilta 1884–1930 Taistelevista metsoista Toipilaaseen.

Postimerkkien ystävien harmiksi on todettava, että Posti tarkistaa toukokuussa postimerkkien hintoja jakelukustannustensa kattamiseksi.

Tässä suhteessa ei siis uutta länsirintamalta.

Menot