fbpx
Pääkirjoitukset

Postin työtaistelu näyttää järjestösodalta

Postilakko jatkuu nyt toista viikkoa, kun työntekijöitä edustava PAU hylkäsi tehdyn sovintoehdotuksen. Työriita on kiinni etenkin Postin 700 pakettilajittelijan kohtalosta.
Posti- ja logistiikka-alan unionin puheenjohtaja Heidi Nieminen (vas.) ja Palvelualojen työnantajien toimitusjohtaja Tuomas Aarto ovat olleet nokikkain valtakunnansovittelijan toimistossa. Kuva: Joel Maisalmi
Posti- ja logistiikka-alan unionin puheenjohtaja Heidi Nieminen (vas.) ja Palvelualojen työnantajien toimitusjohtaja Tuomas Aarto ovat olleet nokikkain valtakunnansovittelijan toimistossa. Kuva: Joel Maisalmi

Postin työkiista jämähti viime metreillä alkuasetelmiinsa, vaikka valtakunnansovittelija on saanut yleiset palkka- ja asiakysymykset hyväksyttävälle tolalle.

Palvelualojen työnantajat Palta on ollut valmis rakentamaan uuden sopimuksen vanhan pohjalta siten, että palkat eivät varsinkaan laske.

Palta saisi vastineeksi toiminnallista joustoa.

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU pitää kynnyskysymyksenään työehtosopimusshoppailun romuttamista eli pakettilajittelijoiden työehtosopimuksen vaihtamista takaisin vanhan PAU:n työehtosopimuksen piiriin.

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ja Palvelualojen työnantajat Palta eivät kiistan ydinkysymyksessä tahdo ymmärtää toistensa kantaa.

PAU näkee tapahtuneen pääpiruksi säästöjä hakevan Postin hallituksen.

Palta pitää tämän asian kytkemistä työehtosopimusneuvotteluihin täysverisenä koplauksena ja järjestöpolitikointina. Kysymys on kieltämättä PAU:n järjestövallasta, ei niinkään pienistä palkkarahoista.

PAU:lle lajittelijoiden asema on kiistan ydinasioita, mutta uhkana on, että kansalaiset vielä kääntyvät järjestösotaa käyviä postilaisia vastaan.

Kyseisten pakettilajittelijoiden osuus Postin koko työntekijämäärästä on vajaat kahdeksan prosenttia.

Paltan mukaan lajittelijoiden tilanne on jo puitu. Lajittelijat siirtyivät Postin emoyhtiöstä tytäryhtiöön ja samalla Paltan hoivista Medialiiton piiriin, ja sopimuksen solmi työntekijöiden puolesta Teollisuusliitto.

Pakettilajittelijoiden ansiotaso on säilymässä ainakin siirtymäajan.

Kiista-asian olisi voinut ajallaan siirtää työryhmässä käsiteltäväksi, mutta ei.

Maan hallituksen toiminta ja omistajaohjauskannanotot eivät ole myöskään onnistuneet laukaisemaan jännitteitä vaan paremminkin lisänneet niitä.

Työehtokiistan sovittelu jatkuu tänään.

Toiveissa on edelleen saada ratkaisu pikaisesti aikaan, ennen kuin tukitoimet laajenevat niin, että syntyy todella merkittävää vahinkoa koko maalle ja harmia kansalaisille.

Menot