Pääkirjoitukset

Postinjakelussa painaa kustannustehokkuus

Posti puntaroi päiväpostin jakamista sanomalehtien varhaisjakelun yhteydessä. Kirjepostin väheneminen pakottaa etsimään uusia ratkaisuja.
Postin päiväkanto on murroksessa. Posti alkaa kokeilla kirjeiden, aikakauslehtien ja mainosten jakoa yhdessä sanomalehtien varhaisjakelun kanssa mm. Urjalassa. Kuva: Markku Uhari
Postin päiväkanto on murroksessa. Posti alkaa kokeilla kirjeiden, aikakauslehtien ja mainosten jakoa yhdessä sanomalehtien varhaisjakelun kanssa mm. Urjalassa. Kuva: Markku Uhari

Postin päiväjakelun tarve pienenee vääjäämättä, kun kirjeiden ja lehtien määrä vähenee ja sähköinen viestintä kasvaa. Kurjuuskierrettä kasvatti koronakriisi.

Perinteisen päiväpostin kohtalo on postinjakelun ydinkysymyksiä.

Jakelujärjestelmä kaipaa kokonaisuudistusta. Avainasioita ovat kustannustehokkuus ja palvelukyky.

Posti suunnittelee nyt kirjeiden, aikakauslehtien ja mainosten kokeilunomaista jakamista yhdessä sanomalehtien varhaisjakelun kanssa Urjalassa, Virroilla, Merikarvialla ja Mänttä-Vilppulassa. Näin nykyinen päiväposti ehtisi siellä jo aamupalapöytään.

Päänavaus neljällä paikkakunnalla osoittanee tulevaisuuden suuntaa pienilläkin paikkakunnilla, kun postitusmäärät vain vähenevät.

Varmaa on ainakin se, että kahden erillisen jakeluverkon ylläpitäminen käy Postilla lähivuosina kannattamattomaksi jakelumäärien pudotessa. Jakeluverkkojen yhdistäminen tuo kustannustehokkuutta.

Kohtuullisena pysyvä jakelukustannus on sanomalehtitaloille ja lehtien tilaajille kynnyskysymys. Tilaajat haluavat muutenkin lehtensä juuri aamuksi ennen työkiireitä.

Hallitusohjelmakin lupaa selvitystä postin ja sanomalehtien jakelun turvaamisvaihtoehdoista moniäänisen tiedonvälityksen varmistamiseksi koko maassa.

Varhaisjakelusta huolehtivat Suomessa Posti ja useat alueelliset jakeluyhtiöt, jotka jo jakavat aamuisin kirjepostia sanomalehden ohella.

Valtaosassa Suomea postia jaetaan vain päiväjakelussa, kun varhaisjakeluverkkoa ei yleensä ole kuin taajama-alueella. Tosin leijonanosa sanomalehtien jakeluvolyymista jaetaan juuri varhaisjakeluna ja loput päivemmällä pääosin Postin perusjakeluna.

Jakeluiden yhdistämistä ei kannata vain media-ala vaan myös kansalaiset.

Postin teettämän tuoreen kyselyn mukaan valtaosa vastaajista haluaa, että päiväposti jaettaisiin taajamissa aamulla sanomalehtien varhaisjakelussa.

Yhtäaikaista jakelua voi perustella myös Suomen tiukoilla tavoitteilla puolittaa liikenteen päästöt vuoteen 2030 mennessä. Yksi jakelukierros on kahta puolta parempi.

Päivän lehti

30.9.2020

Fingerpori

comic