fbpx
Pääkirjoitukset

Presidentin arvostus on huippulukemissa

Presidentti Sauli Niinistön arvostus on noussut huippulukemiin. Yhdeksän kymmenestä mielipidemittaukseen vastaajasta on sitä mieltä, että Niinistö on pärjännyt tehtävässään erittäin tai melko hyvin (HS 3.7.).

Huikeat luvut eivät yllätä, sillä presidentti on perinteisesti arvostettu Suomessa, ja Sauli Niinistön kausi on vain vahvistanut presidentin asemaa kansakunnan kaapin päällä.

Suomalaiset arvostavat nimenomaan vahvaa presidenttiä, vaikka valtaoikeuksia karsittiin heti Niinistön valinnan jälkeen.

Selvää on, että olosuhteet ovat vahvistaneet presidentin asemaa. Hallituksen suosio on pohjalukemissa, jolloin presidentille on jäänyt entistä enemmän tilaa.

Niinistö ei jäänyt seuraamaan sivusta, mitä maassa tapahtuu, vaan hän otti heti alusta selkeän roolin ajankohtaisten asioiden kommentoijana.

Ulko- ja turvallisuuspolitiikka on viime aikoina korostunut, joten presidentin asema on tullut näkyvämmäksi.

Niinistön tyyli ja tavat eivät myöskään yllättäneet. Hän kommentoi ajankohtaisia asioita ja tilaisuuden tullen linjaa asioita. Tällaista johtamistapaa Suomessa arvostetaan ja sekin lujittaa presidentin arvovaltaa.

Seuraaviin vaaleihin on puolitoista vuotta, mutta presidenttipeliä herätellään hiljalleen. Jos Sauli Niinistö asettuu ehdolle, ei vaalien voittajasta ole epäselvyyttä. Mikään ei myöskään viittaa siihen, että Niinistö jättäisi työnsä yhteen kauteen. Suosion huipulla on helppo ratsastaa.

Presidentinvaaleissa kakkossijallakin on merkitystä. Haastaja voi olla vahvoilla seuraavissa vaaleissa, kuten Sauli Niinistö on osoittanut.

Vuoden 2018 vaalien ehdokkaat ovat toistaiseksi vähissä. Keskusta nimesi erikoisen kuvion päätteeksi Matti Vanhasen. Entinen pääministeri vetää pitkää kampanjaa ja keskittyy ulkopolitiikkaan, mikä on presidentin leipälaji. Taktiikka on järkeen käypä, mutta taival on pitkä ja puuduttava.

Nelisen vuotta sitten Niinistölle hävinnyt Pekka Haavisto keräsi muhkean kannatuksen, joten Haavisto ei jätä uutta tilaisuutta käyttämättä. Jutta Urpilainen huudetaan SDP:n ehdokkaaksi, jos hän ehdokkaaksi lähtee.

Presidenttiehdokkaat ovat pääosissa vuoden 2018 vaaleissa, jolloin valitaan myös paikallisia ehdokkaita maakuntavaaleissa.

Menot