Pääkirjoitukset

Presidentinvaalikuvioita hierotaan jo täyttä päätä

Presidentinvaalikuvioita hierotaan puolueissa jo kovalla tohinalla, vaikka presidentti valitaan vajaan kahden vuoden kuluttua. Maan suurin puolue lyö ehdokkaansa lukkoon jo kesäkuun kokouksessa.

Entinen pääministeri ja puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen löysi jyvän ilmoittautumalla puolueensa presidenttiehdokkaaksi jo varhaisessa vaiheessa. Vanhanen yllätti muutkin kuin ministeri Olli Rehnin, jolle taisi jäädä presidenttikisassa luu käteen. Hän keskittyy ministeripostiinsa.

Keskusta halusi hiljentää ehdokasspekulaatiot jo hyvissä ajoin. Pääministeri halusi työrauhan ja samalla pysäytettiin myös Paavo Väyrysen ehdokasaikeet. Keskusta voi keskittyä olennaiseen ja Väyrynen uuteen puolueeseensa.

Ehdokkailla voi spekuloida, mutta vaaliasetelma selkiytyy tosissaan vasta kun istuva presidentti päättää tulevaisuudestaan. Sauli Niinistö on tällä hetkellä niin suosittu presidentti, että jatkokausi näyttää itsestään selvältä. Se edellyttää Niinistöltä vain asian ilmoittamista. Sen hän on luvannut tehdä vuoden kuluttua.

Presidenttipelin taustat ovat aina mielenkiintoisia. Vihreillä ei ole tässä vaiheessa minkäänlaisia ongelmia. Yksi on ylitse muiden, jos suostumus vain saadaan. Pekka Haavisto pisti viime vaaleissa pelin jännäksi ja kasvoi korkoa uusia mittelöitä varten. Ville Niinistö joutuu jättämään puolueen puheenjohtajuuden ja presidentinvaalit tulevat sopivaan aikaan, mutta Haavisto kulkee edellä.

Sosiaalidemokraattien tilanne on mielenkiintoisin. Itsestään selvää vaihtoehtoa ei ole. Viime vaali oli Tarja Halosen kahden kauden jälkeen demareille miltei mahalasku, kun Paavo Lipponen jäi kauaksi kärjestä. Eduskunnan puheenjohtajana korkoa kasvanutta Eero Heinäluomaa tarjotaan spekulaatioissa ehdokkaaksi, mutta demarikentällä haaveillaan edelleen myös naisehdokkaasta. Moni näkisi puheenjohtajakisan hävinneen Jutta Urpilaisen mukana kuvioissa.

Ehdokkuus on kova ratkaisu kenelle tahansa poliitikolle. Ehdokkuus on kuitenkin jo saavutus ja loistava tilaisuus profiloitumiseen. Hyvä tulos ja varsinkin toinen kierros nostaa kohti valtiomiessarjaa. Riskikin on olemassa. Jo kampanja on raskas jakso, ja vain yksi voittaa. Huono tulos tuntuu aina pahalta.

Päivän lehti

13.8.2020