Pääkirjoitukset

Presidentti pitää langat eleettömästi käsissään

Presidenttikaksikon ilmeisen mutkattomilla tapaamisilla on jo niin vahva perinne ja jatkuvuus, ettei niistä tarvitse etukäteen kovin paljon elämöidä.
Presidentit Vladimir Putin ja Sauli Niinistö tapaamisessaan höyrylaiva S/S Saimaalla Savonlinnassa heinäkuussa vuonna 2017. Kuva: MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / K
Presidentit Vladimir Putin ja Sauli Niinistö tapaamisessaan höyrylaiva S/S Saimaalla Savonlinnassa heinäkuussa vuonna 2017. Kuva: MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / K

Kaksi suomalaista merkittävintä valtiojohtajaa ovat urallaan keskenään jyrkästi poikkeavissa tilanteissa. Pääministeri Antti Rinne (sd.) vasta harjoittelee, mistä esimerkiksi käy puolustusvoimien ylintä johtoa koskenut lausuntohämminki.

Puolustusasiat eivät ole pääministerin vahvinta ydinosaamisaluetta. Yksin sillä ei ole merkitystä, mitä pääministeri sanoo, vaan myös sillä, missä tilanteessa.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on sitä vastoin jo niin kokenut kettu, ettei hänen toiminnassaan näyttäisi olevan hapuilun häivääkään.

Ulko- ja turvallisuuspolitiikka – ja myös puolustusvoimien ylipäällikkyys ovat presidentin vahvaa aluetta, eikä Sauli Niinistön aikana ole jäänyt epäselväksi, kenen pääasiallisella vastuulla ovat tuiki tärkeät suhteet Venäjään.

Niinistö pitää langat eleettömästi käsissään, mitä kuvastaa hänen arvionsa, jonka mukaan presidentti Vladimir Putinin vierailu Suomeen vielä kuluvan elokuun aikana on tavanomainen työvierailu.

Presidenttikaksikon mutkattomilla tapaamisilla on jo niin vahva perinne ja jatkuvuus, ettei niistä tarvitse etukäteen kovin paljon elämöidä. Rutiiniluontoiseksi saati muodollisiksi ei tapaamisia voi kuitenkaan millään muotoa sanoa.

Tällä kertaa tapaaminen saa edellistä kertaa huomattavasti vähemmän huomiota kansainvälissä mediassa. Runsas vuosi sitten eli viime vuoden kesäkuussa ”koko maailma” seurasi, kun Niinistö isännöi Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Vladimir Putinin tapaamista Helsingissä.

Suomen ehdoton etu länteen tiukasti kuuluvana, mutta itsenäisenä maana on pitää yllä mahdollisimman avointa vuoropuhelua itärajan taakse. Siinä Sauli Niinistö on jo tähänastisella työllään ansainnut kannuksensa.

Tälläkin kertaa presidentti Vladimir Putin suuntaa viestinsä myös laajemmin EU:lle, lännelle ja edelleen ristiriitaisia reaktioita herättävälle Yhdysvaltain johdolle.

Presidentit päättävät asialistastaan. Se ei estäne Sauli Niinistöä esittämästä kriittistä arviota Venäjän sananvapaustilanteesta ja maan opposition vaiennetusta asemasta.

Mainos