fbpx
Pääkirjoitukset

Presidenttikauden pituus tarkempaan tarkasteluun

Puolueet eivät juuri lämpene presidentti Sauli Niinistön ajatukselle lyhentää presidenttikautta. Eduskuntapuolueista enemmistö vastustaa perusteltua ehdotusta.
Presidentti Sauli Niinistö on jo eduskunnan puhemiesaikana todennut, että presidenttikautta olisi Suomessa varaa lyhentää. Kuva: Joel Maisalmi
Presidentti Sauli Niinistö on jo eduskunnan puhemiesaikana todennut, että presidenttikautta olisi Suomessa varaa lyhentää. Kuva: Joel Maisalmi

Uutissuomalaisen kyselyn mukaan isoista puolueista SDP, kokoomus ja keskusta sekä RKP vastustavat presidentti Sauli Niinistön ehdotusta presidentin toimikausien lyhentämisestä.

Perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit selvittäisivät asiaa. Vihreillä ei ole kantaa eikä vasemmistoliitto vastannut kyselyyn.

Nykyinen kuusivuotinen presidenttikausi tuo sen kannattajien mukaan jatkuvuutta ja pitkäjänteisyyttä ulkopolitiikan hoitoon.

Kaksi kertaa kuuden vuoden sijaan Niinistö kannattaa vaihtoehdoiksi maksimissaan kolme kertaa neljää vuotta tai kaksi kertaa viittä vuotta.

Kansainvälisesti vertaillen kuusi vuotta on tavanomaista pitempi toimikausi presidentille, mutta ei poikkeuksellinen. Samassa mitassa ovat Venäjä ja Itävalta. Irlannissa ja Italiassa presidenttien toimikausi on peräti seitsemän vuotta.

Presidentillä on viiden vuoden mittainen vaalikausi esimerkiksi Saksassa, Ranskassa, Portugalissa, Virossa ja Kreikassa. USA:ssa, Unkarissa ja Islannissa toimikausi on neljä vuotta.

Peräkkäisten presidenttikausien rajaaminen on järkevää, jotta presidentin järki ei kesken kaiken sumene, toiminta uraudu tai valta turmele.

Presidentin kuuden vuoden kausi takaa osaltaan myös sen, ettei presidentin valinta pääse liiaksi sotkemaan eduskunta- ja hallitustyön arkea, kuten eduskuntakauden mittainen neljävuotinen kausi presidenttipeleineen saattaisi.

Kuusi vuotta kerrallaan tai kaikkiaan kaksitoista vuotta on kuitenkin verraten pitkä aika sitovaan tehtävään.

Jos neljän vuoden toimikausi on vallanjaon sujuvuuden kannalta riskialtis, eikö hyvä kompromissi ole Niinistön esittämä viisi vuotta kerrallaan?

Siinä on sopiva yhdistelmä demokratiassa tarpeellista vaihtuvuutta ja jatkuvuuden tuomaa vakautta.

Valtionpäämiehen valinta eri tahtiin kuin eduskunta auttaa pitämään yllä presidentin erityisroolia päivänpolitiikan yläpuolella.

Presidentti Niinistön avausta pitää tarkastella vakavasti ja selvittää muutostarvetta laajemminkin.

Menot