Pääkirjoitukset

Presidenttipajatso tyhjeni jo Ranskassa

Jännitys laukesi kuin kertakilinällä tyhjentyvä vanhanaikainen pajatso Ranskan presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella.

Nyt vihdoin tiedetään, mistä Ranskan kansa äänestää, kun jäljellä on vain kaksi ehdokasta vaalien ratkaisevalla kierroksella 7. toukokuuta.

Vaihtoehdot ovat kuin päivä ja yö:

Emmanuel Macron – avoimuus ja Eurooppa.

Marine Le Pen – rajat kiinni ja Ranska vain ranskalaiselle.

Ei ole kahta sanaa siitä, kumman kansa valitsee vapauden, veljeyden ja tasa-arvon maassa.

Emmanuel Macron, 39, on mitä todennäköisimmin voittaja myös vaalien toisella kierroksella, luultavasti jopa ylivoimainen. Maanantaisen mittauksen mukaan hän on saamassa 61 prosenttia toisen kierroksen äänistä.

Jos EU:lla olisi keuhkot, se saisi luvan syvään huokaukseen.

Ranskalaiset eivät ajattele äänestäessään muuta Eurooppaa. Koko muulle Euroopalle on kuitenkin väliä sillä, minkä tien Ranska valitsee.

Marine Le Penin valinta olisi brexitin kanssa kouristelevalle EU:lle jo toinen kuolinisku lyhyen ajan sisällä. Sitä kriisiä eivät unionin liitokset kestäisi. Le Pen ajaisi Ranskan ulos eurosta ja sitten koko EU:sta.

Presidentinvaalit ovat katastrofi Ranskan perinteisille valtapuolueille.

On sensaatiomaista, että sitoutumaton ehdokas on nousemassa Ranskan johtoon, valtaoikeuksiltaan hyvin merkittävään presidentin tehtävään.

Poliittiselta kulttuuriltaan Euroopan värikkäintä maata hallinneet sosialistit lakkasivat melkeinpä olemasta, kun puolueen Benoit Hamon jäi pahnan pohjimmaiseksi.

Keskustaoikeiston Francois Fillon ylsi kolmanneksi, mutta jäi selvästi kärkikaksikon taakse.

Hamon ja Fillon ovat antaneet tukensa Marconille, joka ei ehkä edes tarvitse hävinneiden testamenttia.

Äärioikeiston, Ranskan kansallisen rintaman Marine Le Pen on joukoissaan erittäin suosittu, mutta ei sittenkään kykene luomaan niin suurta kansallismielistä hurmosta, että löisi laudalta nuoren ja karismaattisen Emmanuel Macronin.

Puoluekonkurssin jälkeenkin vasemmistolainen perinne ratkaissee hyvinkin oikeistolaista talouspolitiikkaa ajavan Emmanuel Macronin valinnan. Riittävän monelle ranskalaiselle on tärkeää äänestää äärioikeistoa eli Le Peniä vastaan.

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic