Pääkirjoitukset

Pro-koalition tapainen liittymä ei kiinnosta

Hämeenlinnassa tulevat kuntavaalit ovat todella mielenkiintoiset. Miten äänestäjät reagoivat tämän vaalikauden riitaisuuteen? Mitä vaikuttaa se, että kaupungin talous on historiallisella tavalla kuralla?

Hämeenlinnassa demarit ja vihreät nimesivät ensimmäiset ehdokkaansa jo lähes vuoden ennen vaaleja. Sen sijaan esimerkiksi perussuomalaisten ja keskustan ensimmäisetkin ehdokasjulkistukset viipyvät.

Muut puolueet sanovat ehdokkaita olevan tarjolla mukavasti, jopa niin, että voidaan tehdä karsintaa.

SDP:ssä lienee silti huolta siitä, että aikaisempien ääniharavien, Johannes Koskisen ja nyt myös Iisakki Kiemungin mukanaolo on epävarmaa.

Perussuomalaiset leimautui kuluvalla vaalikaudella riitaisaksi. Lisäksi sille veikataan valtakunnallisesti huomattavasti heikompaa vaalimenestystä kuin neljä vuotta sitten.

Tällä erää puolueiden kesken ei suunnitella vaaliliittoja tai Pro Hämeenlinnan tapaisia koalitioita. Löyhäkään liitto perussuomalaisten kanssa ei houkuttele.

Jos demarit ja kokoomus säilyvät Hämeenlinnan suurimpina puolueina, toivoisi niiden ottaneen opiksi tämän vaalikauden vaikeuksista.

Luottamuspaikkojen jaossa pienryhmienkin on saatava osansa. Se sitouttaa ryhmät yhteistyön kulttuuriin.

Vaalien ajankohta on siirretty kevääseen. Vanhalla aikataululla vaalikampanjat kävisivät juuri kuumimmillaan.

Huhtikuun 9. päivänä pidettäviin vaaleihin on puoli vuotta. Siirtoa on perusteltu mm. sillä, että näin tahdistetaan eduskuntavaalit ja kuntavaalit.

Toinen perustelu on, että näin uudet luottamuselimet pääsevät heti mukaan seuraavan vuoden budjetintekoon. Vanhalla systeemillä uudet luottamuselimet elivät ensimmäisen vuoden vanhojen luottamuselinten päättämän budjetin mukaan.

Uudessa aikataulussa on hyvää ja huonoa. On ihanne, että luottamushenkilöt, joilla on tuore kansalaisten myöntämä mandaatti, pääsevät heti vaikuttamaan budjetin kautta kaupungin kehittämiseen.

Kokemattomilta luottamushenkilöiltä puuttuu kuitenkin tietämystä siitä, kuinka kunnan asioihin vaikutetaan.

Puolueiden tulee jo ennen vaaleja kouluttaa valtuustokandidaattejaan, etteivät he joudu vaativaan päätöksentekoon ihan kylmiltään.

Päivän lehti

18.2.2020