fbpx
Pääkirjoitukset

PS:n kannatuksen lasku on tasaantumaan päin

Viime maaliskuussa perussuomalaisten kannatus oli Helsingin Sanomien teettämässä gallupissa reilut kymmenen prosenttia ja elokuun mittauksessa puoli prosenttiyksikköä alempi.

Puheenjohtaja Timo Soini arvioi jo ennen puolueen jytkymäistä nousua, että populistipuolueen kannattajien kova ydin on kymmenen prosentin pinnassa.

Soinin arvio näyttää nyt toteutuneen. Tosin pitää muistaa, että mielipidemittaukset ovat vain mielipidemittauksia. Maailman suuret muutokset, jotka heijastuvat globaalissa maailmassa reaaliajassa myös Suomeen, voivat heilauttaa perussuomalaisten kaltaisen puolueen kannatuslukuja merkittävästi.

Kun puhutaan kannattajien kovasta ytimestä, Soinin arvio saa vahvistusta.

Vasemmistoliitto rynnisti nyt PS:n rinnalle. Li Anderssonin valinta puheenjohtajaksi näkyy kannatusluvuissa kasvuna.

HS:n viikonvaihteessa julkaistussa mielipidemittauksessa pistää silmään se, ettei kokoomuksen puheenjohtajavaihdos Alexander Stubbista Petteri Orpoon näy kannatuksen nousuna.

Orpo on aloittanut puheenjohtajana jämäkästi, ja hän saa kiitosta määrätietoisesta toiminnasta valtiovarainministerinä. Kokoomuksen kannatus on kuitenkin lievästi laskenut ja on nyt 17,3 prosenttia. Luvuilla puolue jää demarien ja keskustan taakse.

Pääministeripuolue keskusta pysyy vahvasti ykköspaikalla. Kannatus sahaa 20 -21 prosentin välillä. Samaa sahausliikettä tekee demarien kannatus prosenttiyksikön alemmilla luvuilla.

Kokonaiskuva puoluekannatuksissa on odotetun kaltainen. Vaikeita päätöksiä tekemään joutuneet hallituspuolueet ovat kokonaisuutena menettäneet kannatustaan, perussuomalaiset suorastaan romahtaneet. Kokoomuksen ja keskustan kannatus on pudonnut jopa yllättävän vähän.

Pääoppositiopuolue SDP ei ole kyennyt hyödyntämään oppositioasemaansa odotetusti. Se on yhtenä syynä puheisiin puheenjohtajan vaihdosta.

Poliittiset ääripäät eli vasemmistoliitto ja kokoomus omaavat kaikkein varmimmat äänestäjät. Sen sijaan perussuomalaisia viime vaaleissa äänestäneistä vain alle puolet äänestäisi puolueen ehdokasta, jos vaalit pidettäisiin nyt.

Se kertoo omaa kieltään puolueen äänestäjäkunnasta: hallitusvastuu ei heille sovi.

Menot