Pääkirjoitukset

Puheenjohtaja Rinteen haastajille tulee kiire

Sosiaalidemokraattien Antti Rinne kertoo tänään Hyvinkäällä, aikooko hän hakea jatkokautta puolueen puheenjohtajana.

Hyvin todennäköisesti Rinne ilmoittaa puoluevaltuuston syyskokoukselle jatkohaluistaan. Ja miksei ilmoittaisi, meneehän SDP:llä kannatuskyselyissä vähintäänkin hyvin.

Oppositioasemassa on ollut suhteellisen helppo kartuttaa kannatusta, kun hallitus on joutunut höyläämään ja leikkaamaan etuuksia sekä keksimään uusia verotuskohteita.

Gallupeissa SDP on jatkuvasti Suomen suosituin tai toiseksi suosituin puolue, ja ero pääministeripuolue keskustaan mahtuu yleensä kyselyn virhemarginaaliin.

Antti Rinne haastoi kolme vuotta sitten Jutta Urpilaisen, istuvan puheenjohtajan, ja voitti täpärästi.

Rinteen kirittäjistä on tänä syksynä toistaiseksi ainoastaan spekuloitu.

Arvioissa oikeastaan vain Antti Lindtman on laskettu todelliseksi haastajaksi Rinteelle, jos Lindtman ylipäänsä on juuri nyt kiinnostunut puolueen johtamisesta.

Demareiden puoluekokous pidetään Lahdessa helmikuun alussa, joten mahdollisille haastajille tulee joka tapauksessa kiire. Jouluviikkoina puheenjohtajakampanjat pihisevät kaiken lisäksi säästöliekillä.

Istuvan puheenjohtajan kohtalonkysymys on, uskovatko sosiaalidemokraatit, että Rinne pystyy johdattamaan puolueen seuraavien eduskuntavaalien voittoon ja nousemaan uudeksi pääministeriksi.

Mitään voittoa pienempää kannatuskyselyjen kärjessä keikkuvan puolueen ei tietysti kannatakaan lähteä tavoittelemaan.

Rinteen heikkona puolena on pidetty julkisia esiintymisiä; häntä esimerkiksi pidetään puoluebarometreissä vähemmän valovoimaisena kuin Juha Sipilää tai Petteri Orpoa.

Imagoon vaikuttaa tietysti myös se, millaisissa tilanteissa toisaalta opposition edustajat ja toisaalta hallituspuolueiden puheenjohtajat julkisuudessa esiintyvät. Ministeri näyttää helposti valovoimaisemmalta.

Taitavan puhujan Antti Lindtmanin mahdollisuudet nousta puheenjohtajaksi nojaavat vahvasti uskottavaan ja rauhalliseen esiintymiseen. Lindtman selvisi kiusallisesta puhujalistakohusta anteeksipyynnöllä, mutta hänessä demarit voivat nähdä liikaa poliittista peluria.

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic