Pääkirjoitukset

Puheet kovenevat puolin ja toisin

Keskustan puheenjohtajan rooli selätti pääministerin.
Pääministeri Juha Sipilä aloitti sunnuntaina vaalikampanjansa. Äänessä ei ollut pääministeri, vaan puoluejohtaja. Sipilä kuvattuna Kesärannassa elokuussa vuonna 2015. Kuvaaja: MARKKU OJALA
Pääministeri Juha Sipilä ilmoitti hallituksen pyytävän eroa. Arkistokuva: Markku Ojala

Suuri sote-paketti tuntuu juuttuneen eduskunnan valiokuntiin ja vaalit ovat ohi kuuden viikon kuluttua.

Ei ole ihme, että puoluepoliittiset paineet alkavat kasvaa kaikilla suunnilla. Medialla on tärkeä ja mielenkiintoinen rooli yrittää perata ja selvittää taustojen ja motiivien lisäksi vaalipuheiden faktoja.

Ilman sitä äänestäjien kuluttajansuoja joutuu koville. Väärien väitteiden esittäjän pitää joutua tilille sanoistaan.

Suomen pääministeri ja keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä (kesk.) antoi tulla täyslaidallisen sunnuntaina Ylen Radio Suomen pääministeritentissä. Jos mieheltä eivät menneet puurot ja vellit sekaisin, niin ainakin pääministerin hattu oli vauhdissa vaihtunut puoluejohtajan vaalipäähineeseen.

Sipilän mukaan vihreät ja vasemmisto kieltäisivät käytännössä metsien käytön kokonaan ja sitä kautta veisivät suomalaisten työpaikat. Sipilä vaati oppositiota nimeämään suljettavat tehtaat.

Sipilä viittasi myös keskeisten asiantuntijoiden näkemyksiin metsän kestävästä hakkuumäärästä sekä kertoi metsänhoidon parannuksista, joilla metsien kasvua voidaan tulevaisuudessa parantaa.

On selvää, että Sipilän viesti oli täsmäase, kun eläkeikäiset äänestävät aktiivisesti ja merkittävä osa heistä omistaa metsää.

Myrsky oli valmis varsinkin sosiaalisessa mediassa. Niin vihreiden kuin vasemmistoliiton kellokkaat syyttivät Sipilää jopa valehtelijaksi, mikä termi ei sovitusti kuulu kielenkäyttöön, ei ainakaan eduskunnassa.

Vaalien alla puheet tulevat kovenemaan puolin ja toisin. Miljoonat, miljardit, miljoonat kuutiot ja monet muut mittarit ovat koetuksella ja menevät tietoisesti sekaisin.

Toki puolueet ja niiden poliitikot avaavat ja ampuvat alas toistensa väitteitä, mutta myös median rooli tulee olemaan erityisen merkittävä niin erotuomarina kuin faktojen tarkistajana.

Yleisellä tasolla voi sanoa, että hyvin helppoa on vastustaa kaikkea mahdollista, jos ei muuten, niin pelkästä vastustamisen riemusta. Vastustamisen kylkeen olisi kohtuullista esittää myös selkeä vaihtoehto.