Pääkirjoitukset

Puheet palkka-alesta tarpeetonta provosointia

Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) on huolissaan. EK:n mukaan ilmailualan unionin IAU:n työtaistelutoimet Suomen lentokentillä ovat vastuuttomia ja osoittavat jälleen kerran työrauhalainsäädäntömme ongelmat.

EK:n johtajan suulla todetaan, että on valitettavaa, että logistiikka-alalta löytyy ryhmä, joka muista työntekijöistä piittaamatta tavoittelee korkeita palkankorotuksia ja on valmis vaarantamaan orastavan kilpailukyvyn ja työpaikat. Analyysi päättyy lakoniseen toteamukseen, että Suomella ei olisi varaa tällaiseen käytökseen.

Samaan aikaan EK:n puheenjohtaja Veli-Matti Mattila antoi haastattelun, jonka mukaan Suomi tarvitsee vielä monta kilpailukykysopimusta ja palkkamalttia (HS 12.3). Yksi kierros pitkiä, vaikeita ja historiallisia vääntöjä on vasta hyvä alku.

Suomalaisten palkat ovat Elisan toimitusjohtajana toimivan Mattilan mielestä edelleen 10–15 prosenttia liian korkeita, tosin väitteelle ei haastattelusta löydy perusteluja. Lopullisena tavoitteena Mattila pitää sitä, että kaikista työehdoista pitäisi sopia työpaikoilla johdon ja työntekijän välillä.

Mattilan hyökkäys ammattiliittoja kohtaan on kova. Haave työehtosopimusjärjestelmän romuttamisesta on samalla turhaa provosointia. Miten tasavertaisesti palkoista työpaikoilla siinä tapauksessa neuvoteltaisiin?

Perussuomalaisten väistyvä puheenjohtaja Timo Soini piti Mattilan puheita löysänä lärväilynä ja muistutti, ettei mikään tilanne ole niin huono, etteikö sitä voisi typeryydellä huonontaa.

Samantyyppisiä reaktioita EK:n puheenjohtajan avaus on saanut vastaansa lähes kaikkialla. Työmarkkinoille pelataan pelisilmän puutteessa turhaan shakkia ja mattia.

Historiallisessa kilpailukykysopimuksessa pidennettiin työaikaa, palkkoja jäädytettiin, lomia heikennettiin ja työnantajille ennen kuuluneita sosiaaliturvamaksuja siirrettiin palkansaajille. Talkoisiin osallistuvat lähes kaikki suomalaiset.

Kilpailukykysopimuksen tuloksia nähdään vasta myöhemmin. Jos EK:n todellinen tavoite on kiistää liittojen rooli neuvotteluosapuolena, Suomi ottaa loikan tuntemattomaan. Maa on kuitenkin vaurastunut ja kehittynyt osin tammikuun kihlauksen ansiosta.

Tyrmistystä aiheuttaneet Mattilan lausunnot voivat samalla nostaa demarien kannatusta kuntavaaleissa.

Päivän lehti

1.6.2020