Pääkirjoitukset

Puhemies Heinäluoma jälkiviisaana

Eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma (sd.) on selvästi hyvin harmissaan kevätistuntokauttaan päättävän eduskunnan ilmapiiristä. Puhemies tilitti tuntojaan sunnuntaina Yleisradion uutisissa.

Juhannusviikolla hallituksen ja opposition välit ajautuivat täydellisen tuntuiseen välirikkoon hallituksen valmistelemasta kunta- ja sote-uudistuksesta. Oppositiopuolueet perussuomalaiset ja keskusta yllyttivät kuntapäättäjiä olemaan kiirehtimättä kuntaliitosten tekoa sekä sosiaali- ja terveydenhuollon alueiden muodostamisessa. Ne muistuttivat kuntien itsehallinnon olevan edelleen voimissaan.

Puhemies Heinäluoma kehotti hallitusta ottamaan opposition mukaan kuntaremonttiin. Hänen puheissaan paistaa aimo annos jälkiviisautta, kun hänen mielestään hallituksen olisi kannattanut lähteä alun pitäen liikkeelle parlamentaarisen valmistelun pohjalta eli ottaa oppositio mukaan. Heinäluoman mukaan se olisi merkinnyt todennäköisesti kompromisseja, vienyt tovin enemmän aikaa, mutta uudistusten tulokset olisivat olleet kestäviä.

Laajapohjainen valmistelu suurissa yhteiskunnallisissa uudistuksissa on osoittautunut hyväksi käytännöksi, joka on lientänyt vastakkainasettelua, mutta nyt Heinäluoma on vetoomuksineen pari vuotta myöhässä. Hänen olisi pitänyt tuoda asia esiin jo hallitusneuvottelujen aikaan.

Toisekseen opposition sivuuttaminen ei ole uutta suomalaisessa politiikassa, sillä on jo vuosien mittaiset perinteet. Ei pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) hallituskaan oppositiota kuunnellut käynnistäessään kunta- ja palvelurakennettava uudistaneen Paras-hankkeen vuonna 2005.

Pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) johtama kuuden puoleen hallitus kuittasi viime viikolla Helsingin Sanomien teettämässä mielipidemittauksessa toimikautensa heikoimmat suosioluvut. Vain viidennes, 22 prosenttia haastatelluista arvioi hallituksen onnistuneen tehtävissään. Vuosi sitten vastaava luku oli vielä 38 prosenttia.

On selvää, että mureneva suosio lisää levottomuutta hallituspuolueissa ja se huolestuttaa myös puhemies Heinäluomaa, joka on keskeinen demarivaikuttaja.

Ennuste kuntauudistuksen läpimenosta heikkenee päivä päivältä. Tämän hetkisen aikataulun mukaan eduskunta tekee päätökset sosiaali- ja terveydenhuollon perusrakenteista vasta vuoden päästä, keväällä 2014. Silloin eduskuntavaalit ovat jo kiusallisen lähellä. Päätöksenteko vaikeutuu, koska paineet puoluepolitikointiin ja tulevan vaalimenestyksen varmisteluun kasvavat.

Hallitus tuskin myöntyy puhemies Heinäluoman vetoomukseen ja ottaa perussuomalaiset ja keskustan mukaan, vaan yrittää viedä uudistuksia läpi omin voimin. Oppositiolla ei ole vähäisintäkään halua pelastaa hallitusta lähtemällä loppusuoralla kuntauudistuksen takuumieheksi.

Mielipidemittausten mukaan oppositiopuolueet menestyvät vähintään kohtalaisesti seuraavissa eduskuntavaaleissa. Ne eivät osoita hallituspuolueiden pyrkimyksille pienintäkään ymmärrystä, vaan tekevät kaikkensa, että hallituskauden loppusuora olisi mahdollisimman kivikkoinen.

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic