Pääkirjoitukset

Punakynä loitolle tuotekehitystuesta

Suomen talouskasvu ontuu edelleen, ja se on hyydyttänyt myös elinkeinoelämän investointeja. Yrityksiltä puuttuu rohkeus rakentaa uutta ja nykyaikaistaa tuotteitaan ja tuotantomenetelmiään.

Sitäkin huolestuttavampaa on, että myös tutkimus- ja tuotekehityspanostukset ovat alhaisimmalla tasolla miesmuistiin. Uusia tuotteita kehittäville yrityksille suunniteltuja innovaatiotukia aiotaan kaiken lisäksi vähentää valtion ensi vuoden talousarviosta.

Tutkimukseen ja tuotekehitykseen kaavailluista määrärahoista tulee vielä vääntö hallituksen ensi viikon budjettiriihessä. Valtiovarainministeriö haluaisi leikata ensi vuoden tukia merkittävästi. Paineet säästöihin ovat ymmärrettävästi kovat, mutta vaarana on, että tässä säästetään väärästä paikasta.

Valtiovarainministeriön budjettiesitys leikkaa innovaatiorahaa yrityksille jakavan Tekesin määrärahoista noin 70 miljoonaa euroa. Summa olisi pois nimenomaan tutkimuksesta ja tuotekehityksestä. Esitys ei kuitenkaan kelpaa kaikille hallituspuolueille. Hallituspuolueet ovat tiettävästi perumassa lyhytnäköisen esityksen, mutta lopullinen päätös tehdään budjettiriihessä. Viimeinen sana valtion menoihin on tietysti eduskunnassa, mutta ani harvoin siellä enää merkittäviä muutoksia hallituksen esityksiin tehdään. Niitä voidaan toki ehdottaa, mutta enemmistöhallitusten ei tarvitse olla vakavasti huolissaan, että hallituspuolueiden kansanedustajat painaisivat punaista äänestysnappia

Koulutuskin on punakynän alla. Esimerkiksi Aalto-yliopistolta lähtee miljoonia elinkeinoelämän tutkimukseen kohdennetuista rahoista, jos valtiovarainministeri Antti Rinteen (sd.) johdolla valmisteltu ministeriön esitys menee läpi.

Suomen menestys on nojannut korkeatasoisiin tuotteisiin ja erityisesti vahvaan tuotekehitykseen, jonka merkitys on vain kasvanut taantuman keskellä. Uudet kasvuyritykset ovat syntyneet aloille, jotka ovat saaneet yhteiskunnan tukea tuotekehitykseensä. Korkean teknologian kehittäminen vaatii paitsi hyviä ideoita, myös taloudellisia panostuksia.

Tutkimukseen ja tuotekehitykseen suunnattujen tukien leikkaaminen on tässä tilanteessa vaarallinen tie. Punakynä päästäisi ehkä hetkeksi pahasta, mutta sen ikävä jälki näkyisi muutaman vuoden päästä.

Kilpailu on kiristynyt niin kotimaan markkinoilla kuin maailmallakin. Osaaminen ja uudet tuotteet ovat tärkeässä osassa erityisesti maailman markkinoilla. Suomalaisyritykset eivät menesty bulkkituotteilla, vaan osaamisella ja korkean teknologian innovaatioilla. Etumatka, jos sitä ylipäätään enää on olemassa, on osaamisessa ja tuotekehityksessä kyettävä säilyttämään.

Elinkeinoelämän kilpailukyky ei parane huonosti kohdennetuilla yritystuilla, mutta tutkimus- ja tuotekehitystuet ovat toinen juttu. Uusien tuotteiden suunnittelu ja tuotekehitys voi olla vuosien työn tulos, joten tukien leikkaaminen olisi tässä tilanteessa erittäin lyhytnäköistä.

Menot