Pääkirjoitukset

Puola murentaa vakavasti oikeusvaltion periaatteita

Puolan EU-taival on ollut menestystarina. Maata ei voi pitää enää unionissa sen paremmin uutena kuin outonakaan. Puola ei kuulu yhteisvaluutta euroon, mutta on muutoin ottanut ansiokkaasti paikkaansa suurten jäsenvaltioiden joukossa.

Laki ja oikeus -puolueen nousu hallitusvaltaan viime vuoden vaaleissa muutti jyrkästi Puolan politiikkaa. Maan parlamentti on kuluvan talven aikana hyväksynyt lain, joka heikentää keskeisen perustuslakituomioistuimen riippumattomuutta. Lisäksi hallitus on ottanut yleisradioyhtiön valvontaansa ja rajoittanut muutenkin sananvapautta. Molemmat murentavat keskeisiä eurooppalaisen oikeusvaltion periaatteita.

Yleisradioyhtiö TVP:n tehtäväksi on annettu “puolalaisten ja katolisten arvojen vahvistaminen”.

EU:lle tai myöskään Suomelle ei ole ollenkaan yhdentekevää, mitä Puolassa tapahtuu. EU:n komissio on päättänyt ottaa ensimmäistä kertaa käyttöön oikeusvaltioperiaate-mekanismin, eli selvittää, onko Puola lipsumassa demokratian tieltä.

Ajatus valtiojohtoisesta, käytännössä sensuroidusta mediasta on kuin kopioitu Venäjän presidentin Vladimir Putinin politiikasta.

Ollaan vaarallisella tiellä, jos ja kun kritiikkiä vallanpitäjiä kohtaan ei sallita.

Puolalaiset on jyrätty historiassaan useita kertoja. On kuitenkin vain sävyero siinä, tuleeko jyrä ulkoa vai maan sisältä. Kommunistivallan aikana kuvio oli kammottavalla tavalla sama: oli vain yksi ainoa “totuus”: vallanpitäjien.

Puolalaiset ovat vaaleissa hallituspuolueensa valinneet, mutta sillä on todellakin väliä, miten puolue valtaansa käyttää.

Euroopan unioni natisee liitoksissaan Puolasta Britanniaan, joka harkitsee suhdettaan unioniin uudelleen tänä vuonna. Talouskriisiäkin pahemmaksi koetinkiveksi on noussut pakolaistulva, jolla on yhteys nationalismin vahvistumiseen Puolan lisäksi Unkarissa.

Kansallismielisyydessä ei sinänsä ole mitään pahaa. Unionissa on laaja kirjo valtioita, joiden poliittiset kulttuurit poikkeavat toisistaan.

Puolalla on tilaisuus EU-pullikointiin, kun maa on jo saanut rusinat eurooppalaisesta pullasta. Ukrainan kriisi ja Venäjä huolestuttavat syvästi puolalaisia, mutta maa on EU:n ja Naton jäsenenä vahvan sateenvarjon suojassa.