Pääkirjoitukset

Puoliväliriiheen ankarat paineet

Paineet kasvavat päivä päivältä helmi–maaliskuun vaihteessa pidettävään hallituksen puolivälitarkasteluun. Tuolloin odotetaan pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) kuuden puolueen hallitukselta oikeita vastauksia polttaviin kysymyksiin, joista valtaosa sivuaa tavalla tai toisella taloutta.

Lisää hiiliä ministereiden korventamiseen kasaantuu lähes päivittäin. Keskiviikkona Nokia ilmoitti taas lähes tuhannen työpaikan vähentämisestä Suomessa ja Raumalla pysähtyy jälleen yksi paperikone. Talousuutiset ovat synkkiäkin synkemmät. Päivittäin uutisoidaan eri puolilta maata satojen ihmisten irtisanomisista ja lomautuksista.

Tällaisessa ukkospilvessä Suomen luottoluokituksen säilyminen kolmessa A:n parhaassa kastissa on laiha lohtu, jos kohta luokitus olisi voinut pudotakin.

Hallituksen tuskaa kasvatti parin viikon takainen tappio Ranskalle miljardiluokan loistoristeilijästä. Hallitus käytti varmasti kaikki pelimerkkinsä, mutta ne eivät tällä kertaa riittäneet. Se kantaa tappiosta poliittisen vastuun, joka painaa erityisesti sosiaalidemokraatteja.

Keskiviikkona Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla esitteli omat talouslääkkeensä. Sen mielestä yleinen vanhuuseläkeikä pitää nopeasti nostaa 65 vuoteen. Palkankorotuksista on kenenkään nyt turha haaveilla, vaan seuraavalla sopimuskierroksella on tyydyttävä nollalinjaan.

Yritysten asemaa tutkimuslaitos kohentaisi keventämällä yhteisöveroa. Sen aiheuttama vaje valtion kassaan katettaisiin korottamalla arvonlisäveroa ja kiinteistöjen verotusta.

Päähallituspuolueet eivät ole esityksistä lainkaan yksituumaisia. Kokoomukselle ne ehkä kävisivät, mutta sosiaalidemokraatit ovat useasti toistaneet, että he eivät hyväksy eläkeiän nostoa missään oloissa. Kanta on ehdoton riippumatta siitä, mitä ammattiyhdistysliike asiasta ajattelee.

Hallitus sen enempää kuin yksikään sen puolueista ei pääse pahaa maailmaa karkuun ampumalla ehdotukset toinen toisensa jälkeen alas. Muutaman viikon päästä, hallituksen puoliväliriihestä on tultava ulos nippu painavia päätöksiä, joilla talous saadaan kammettua uudestaan pysyvälle kasvun uralle.

Etlan toimitusjohtaja Vesa Vihriälä kehotti hallitusta nöyrtymään aikalisään kuntauudistuksessa sekä sosiaali- ja terveyspalveluiden rakenneuudistuksessa. Hän piti niiden toteutumista hallituskauden kahden viimeisen vuoden aikana epätodennäköisenä eikä ole varma edes niiden tervehdyttävästä vaikutuksesta kuntatalouteen.

Päätöksiä pitäisi siis tulla, vieläpä kovia ja varmasti myös epämiellyttäviä. Jos hallitus ei niihin pysty, talouskierre jatkuu ja pahenee. Hallituksen hajoaminen sisäisiin erimielisyyksiin ja niiden seurauksena uudet eduskuntavaalit vain lykkäisivät välttämättömiä ratkaisuja.

Hallitukselta kysytään lopultakin rohkeutta ja pian sen sisäinen yhtenäisyys joutuu kovaan testiin. Se nauttii kuitenkin eduskunnan enemmistön luottamusta eikä sen poliittinen pääoma ole vielä kokonaan syöty.

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic