fbpx
Pääkirjoitukset

Puolue puheenjohtajansa valovoiman varassa

Ympäristö on vuorenvarma vaaliteema vastaisuudessakin. Köyhien asialle pyrkiessään vasemmistoliitto törmää kuitenkin seinään, jonka nimi on perussuomalaiset.
Turkulainen kansanedustaja ja opetusministeri Li Andersson, 32, valitaan tänään uudelleen vasemmistoliiton puheenjohtajaksi Kuopiossa. Kuva: Veera Korhonen
Turkulainen kansanedustaja ja opetusministeri Li Andersson, 32, valitaan tänään uudelleen vasemmistoliiton puheenjohtajaksi Kuopiossa. Kuva: Veera Korhonen

Opetusministeri Li Andersson on ainoa ehdokas puolueensa johtoon, kun vasemmistoliitto tänään valitsee Kuopiossa puoluejohtonsa.

Andersson on moderni, sanavalmis ja osaava poliitikko, jonka henkilökohtainen suosio yltää yli puoluerajojen. Moni näkisi hänet mielellään jopa pääministerinä.

Vaihtoehdottomuus pitää sisällään myös riskinsä. Sopii huonosti vasemmistolaiseen kollektiiveihin nojaavaan perinteeseen, että kaikki on yhdestä henkilöstä kiinni. Andersson tarvitsee rinnalleen ja myös näkyviin muitakin kyvykkäitä henkilöitä.

Vasemmistoliitolla, kuten vihreilläkin on ilmiselvä kansan karsastamaan elitismiin kompastumisen vaara. Vihreiden linjauksia on ollut kovin vaikea erottaa Li Anderssonin vastaavista.

Punaväri on jo lähes täysin haalistunut. Työväenhenki tuskin enää edes pihisee Li Anderssonin johdolla.

Erityinen musta aukko vasemmistoliitolle on työelämä ja ay-liike. Niistä se on menettänyt ennen niin vahvan otteensa lähes täysin.

Hallituspuolueen asema ei ole hedelmällisin kannatuksen lisäämiseen ja se myös rajoittaa radikaaleimpia linjauksia. Jos tuloksia ei kuluvan hallituskauden aikana tule, saattaa äänestäjiltä tulla taas tyly tuomio seuraavissa vaaleissa.

Viime eduskuntavaalit menivät Anderssonin joukoilla erittäin hyvin. Puolue pystyi kääntämään vaaleista vaaleihin jatkuneen tappiokierteensä voitoksi.

Se oli osa “ilmastovaalien” punavihreää tulosta. Nyttemmin mittaukset ovat osoittaneet, ettei noususuhdanne ole automaattisesti jatkumassa.

Paikka Rinteen (sd.) hallitukseen aukesi kuin luonnostaan, ja kokoonpano on puolueelle lähes ihanteellinen, koska sen muistuttaa perinteistä kansanrintamaa.

Andersson on linjannut puolueensa keskeisiksi tavoitteiksi “oikeudenmukaisen siirtymän” ympäristöystävällisempään yhteiskuntaan ja köyhyyden kierteen katkaisemisen.

Ympäristö on vuorenvarma vaaliteema vastaisuudessakin. Köyhien ja unohdettujen asialle pyrkiessään vasemmistoliitto törmää kuitenkin seinään, jonka nimi on perussuomalaiset.

Menot