Pääkirjoitukset

Puolue pysyy Räsäsen kädessä

Kristillisdemokraatit aloittaa kaksipäiväisen puoluekokouksensa huomenna Hämeenlinnassa. Kokouksessa ei ole odotettavissa suuria jännitteitä tai näyttäviä irtiottoja maan hallituksen politiikasta.

Puoluetta vuodesta 2004 lähtien johtanut riihimäkeläinen kansanedustaja ja lääkäri Päivi Räsänen valitaan yksimielisesti puheenjohtajaksi myös alkavalle kaudelle. Vastaehdokkaita ei ole ilmaantunut ja hän nauttii puolueväen laajaa luottamusta. Räsänen on puolueensa ainoa ministeri ja näkyvä, korkean profiilin poliitikko. Kristillisten eduskuntaryhmästä ei juuri muita yleisesti tunnetakaan.

Kristillisdemokraatit on Suomessa pieni puolue, sellainen se on aina ollut. Kesäisten mielipidemittausten mukaan sitä kannattaa noin 3,5 prosenttia äänestäjistä. Puolueella on seitsemän kansanedustajaa, yksi edustaja europarlamentissa ja kolmesataa viime syksynä valittua kunnanvaltuutettua.

Valtioneuvoston jäsenyys on kristillisdemokraateille harvinaista herkkua, ennen Päivi Räsästä ministerin salkkua kantoi parikymmentä vuotta sitten Toimi Kankaanniemi. Hän oli Ahon hallituksen kehitysyhteistyöministeri, jolle kuuluivat myös raittius- ja alkoholiasiat.

Ministeri-puheenjohtajansa Päivi Räsäsen ansiosta kristillisdemokraatit käyttävät suurempaa valtaa kuin puolueen parlamentaarinen voima edellyttäisi. Räsänen on aktiivinen ja ahkera ministeri, joka ei kaihda julkisuutta. Hänen kannanottojaan seurataan tiiviisti ja ministerinä hän tekee hyvin itsenäisiä päätöksiä.

Sisäministeriön kansliapäällikkö tuli vastustuksesta huolimatta puolueen omista riveistä. Poliisihallinnon uudistustyössä Räsänen ei ole kuunnellut ketään, ei edes kotivaalipiirinsä Hämeen vaikuttajien vetoomuksia työpaikkojen saamiseksi maakuntaan.

Hänen piikkiinsä menee Hämeenlinnan uuteen poliisitaloon Miekkalinnaan kaavailtu ja sinne hyvin sopinut poliisin automaattisen liikennevalvontakeskuksen sijoittuminen Malmille. Ainakaan kotiin päin vetämisestä sisäministeriä ei voi moittia.

Evankelisluterilaiselle kirkolle puuhakas ja vahvasti uskonnollisesti virittynyt sisäministeri on osoittautunut lähes painajaiseksi. Räsänen on puheillaan jo kahdesti aiheuttanut joukkopaon kirkon jäsenyydestä. Taannoinen tv-kakkosen homoilta ja tämänkesäiset puheet lainsäädännön ja Raamatun sanoman marssijärjestyksestä olivat liikaa monelle. Kirkko on tahtomattaan joutunut sijaiskärsijäksi vastaanottamaan sisäministerin puheiden aiheuttaman ihmisten kiukun.

Vaikka Päivi Räsäsen puheet ärsyttävät laajasti, ne uppoavat hyvin puolueen kenttäväkeen. Sitä ei ollenkaan häiritse, vaikka yhteiskunnallinen toiminta ja uskonto hämmennetään keskenään poliittiseksi toiminnaksi. Muutamalle prosentille kansalaisista Raamatun opetukset käyvät sinällään ohjenuoraksi myös poliittiselle päätöksenteolle. Näille ihmisille kristillisdemokraatit tarjoavat heidän kaipaamansa vaihtoehdon ja vaikutuskanavan. Siksi ei ole näköpiirissä tilannetta, että kristillisdemokraatit lähivuosina katoaisi Suomen puoluekartalta.

Päivän lehti

2.6.2020