fbpx
Pääkirjoitukset

Puoluekartta ei Suomessa muutu

Aika ajoin Suomessa puhutaan siitä, miten puoluekenttä voi ajautua vähitellen kahteen blokkiin. Vasemmistoliitosta ja SDP:stä tulisi yhtynyt vasemmisto ja kokoomus synnyttäisi keskustan kanssa porvariliiton.

Vihreät ja perussuomalaiset seilaavat sitten kahden blokin välissä irrallisina ajopuina. Viimeksi vappupuheissa väläyteltiin vasemmistoliiton ja SDP:n lähentymisestä ja sitä, miten ne voisivat lähteä kuntavaaleihin yhteisen lipun alla.

Ideologisesti vasemmistoliitolla ja demareilla ei ole enää eroja. Erot syntyvät tunnepohjalta historiallisesta taustasta. Vasemmisto on kulkenut kahdessa jonossa vuodesta 1918 lähtien ja kulkee vastakin. Tunne on molemminpuolinen.

Demariveteraaneja hiertävät yhä vasemmistoliiton edeltäjän SKDL:n ja sen kommunistisiiven änkyröinnit työmailla ja taktikoinnit eduskunnassa. Vasemmistoliiton nuoren polven vihreä radikalismi ei taas istu sovinnaisten demarien pirtaan.

Juopa on syvempi kuin äkkiseltään näyttää.

Vasemmistoliitto istuu sopuisasti hallituksessa demarien ja kokoomuksen kanssa. Hallitustyö ja sen tuoma vastuu yhdistävät käytännön tasolla. Puheenjohtaja Paavo Arhinmäelle maistuu ministeriys. Siksi hän on valmis hallituksen äänettömäksi yhtiömieheksi.

Se ei kuitenkaan merkitse, että voimat demarien kanssa voitaisiin vaalien alla yhdistää. Pikemminkin puolue haluaa tehdä pesäeroa demareihin, kun vaalit lähestyvät.

Vasemmistoliittoa etäännyttää demareista myös se tosiasia, ettei usealla nykyisellä kansanedustajalla olisi mahdollisuuksia uusia paikkaansa yhteisen vasemmiston lipun alla, vasemmistoliitto kun on tavallaan demarien oppositio.

Porvaripuolella tilanne on pitkälti sama kuin vasemmalla. Yhteistyö hallituksessa on sujunut hyvin kokoomuksen ja keskustan kanssa. Erot tulevat sitten korostetusti esiin, kun toinen istuu oppositiossa. Keskustan kentällä on paljon väkeä, jolle eivät kokoomuksen arvot sovi.

Kokoomus nähdään kaupunkilaisten menestyjien puolueeksi, jossa maaseudun asioille nyrpistetään nenää. Monet keskustalaiset ovatkin valmiit syyttämään eduskuntavaalien murskatappiosta hallitusyhteistyötä kokoomuksen kanssa.

Keskusta tarvitsee opposition rauhaa ideologiseen puhdistautumiseen, luonnehti keskustaveteraani.

Hallitusvastuussa alkiolaisuuteen kuuluva sosiaalinen ulottuvuus jäi kovien talousfaktojen synnyttämien kompromissien alle.

Puheenjohtaja Jyrki Katainen on vienyt kokoomusta kohti poliittista keskustaa. Sosiaalista ja poliittista joustavuutta on lisätty. Kokoomus pärjää yhtä hyvin demarien kuin keskustankin kanssa hallituksessa puhumattakaan vasemmistoliitosta.

Kataisen kokoomus on tehnyt kompromisseista taiteen niin, että kannattajatkin siunaavat sen. Jatkuva gallup-menestys kertoo siitä omaa kieltään. Puolue keikkuu selkeästi piikkipaikalla mielipidemittauksesta toiseen.

Menot