Pääkirjoitukset

Putin juhlikoon voitonpäiväänsä

Ensi toukokuussa tulee kuluneeksi 70 vuotta toisen maailmansodan päättymisestä Euroopassa.

Venäjä lukee itsensä Neuvostoliiton perillisenä sodan ratkaisevaksi tekijäksi ja suurimmaksi voittajaksi. Presidentti Vladimir Putin johtamalla maalla on yhä toinen jalka syvällä juoksuhaudoissa.

Presidentti Sauli Niinistö ilmoitti harkinnan jälkeen, ettei hän noudata saamaansa kutsua Moskovan voitonpäivän paraatiin. Päätös oli ainoa oikea.

Niinistö on painottanut, että perusteena oli yksinomaan Ukrainan konflikti ja sen synnyttämä tilanne.

Venäläismedia ei ole Niinistön päivänselvää perustelua juuri noteerannut, vaan hakenut syvän suuttumuksen vallassa syitä muualta jopa törkeästi historiaa vääristellen.

Newsbalt-uutistoimisto arvelee, että ”Suomen presidentille ovat luultavasti läheisempiä ne Suomen armeijan sotilaat, jotka osallistuivat hitleriläisten rinnalla Leningradin piiritykseen” (HS 26.3). Väite on loppuosaltaan tietysti täyttä valehtelua ja muutoinkin pelkästään loukkaava.

Valitettavasti jokainen valhekin saattaa saada laajaa kaikupohjaa, kun vaarallinen viholliskuvien maalailu valtaa alaa.

Presidentti Putin voi aivan rauhassa patsastella suurta paraatia seuratessaan Punaisen torin laidalla ilman muiden maailman johtajien seuranpitoa.

Isännät ovat itse kaivaneet kuoppansa, eli eivät ole jättäneet kriittisesti häikäilemättömään voimapolitiikkaansa suhtautuvalle Niinistölle, sen paremmin kuin muillekaan valistuneille valtiojohtajille minkäänlaista mahdollisuutta kutsun noudattamiseen.

Jo sellainen mahdollisuuskin, että osanotto tulkitaan tuen ilmaisuksi Venäjälle, on nykytilanteessa kauhistus.

Suomi seisoo EU:n yhteisessä rintamassa. Paraatiin osallistuminen sopisi siihen äärimmäisen huonosti. Niin Krimin valtaus kuin itäisen Ukrainan tapahtumatkin ovat tuomittavia ilman vähäistäkään varaumaa.

Presidentti Niinistö on kaiken aikaa tehnyt harvinaisen selväksi perusasiat Suomen ja Venäjän suhteissa. Hänellä on suorat ja toimivat välit presidentti Putiniin, joka tietää ja tuntee mainiosti Suomen kannan muun muassa Ukrainan tilanteeseen.

Puhevälit ovat äärimmäisen tärkeät, ollaan Putinin politiikasta mitä mieltä tahansa. Laihakin vuoropuhelun tie on aina parempi kuin mykkäkoulu ja kriisin kärjistyminen.

Venäjä ottaa voimakkaan paatoksellisessa voitonpäivän vietossa suoraan mallia aikoinaan niin suuresta ja mahtavasta, Neuvostoliitosta.

Kommunismin kulissien kukoistaessa Moskovan suurella voitonpäivän paraatilla oli voimakkaan ideologinen merkitys. Neuvostovalta korosti vain ja ainoastaan omaa merkitystään natsi-Saksan kukistamisessa.

Neuvostokansan kärsimykset olivat kiistatta hirvittävät, mutta niiden muisteluun ei pitäisi enää vuonna 2015 venäläiseen tapaan jumittua.

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic