Pääkirjoitukset

Putinin arvostelijoilla on kova kohtalo

Oppositiojohtaja Boris Nemtsovin teloitus Moskovassa aivan Kremlin lähellä on synkkä osoitus venäläisen yhteiskunnan tilasta.

Johtavan valtakoneiston näkyvillä ja äänekkäillä vastustajilla on presidentti Vladimir Putinin johtamassa maassa kova kohtalo.

Vain hetkeä ennen kuolemaansa Boris Nemtsov oli tuominnut Putinin ”hullut sotatoimet” ja kertonut aikaisemmassa haastattelussa pelkäävänsä henkensä puolesta. Nemtsovilla oli aikomus lähiaikoina paljastaa tietoja Venäjän osallistumisesta Ukrainan sotaan.

On läpinäkyvää vääristelyä hakea murhan motiiveja mistään muusta kuin politiikasta.

Suoraa kytkentää presidentti Vladimir Putiniin tai hänen lähipiiriinsä tuskin löytyy, mutta se ei tarkoita, että Putin voisi pestä tapahtuneesta julkeasti kätensä.

On pöyristyttävää väittää provokaation olevan suunnattu presidenttiä vastaan, kun hänen poliittinen vastustajansa tapetaan.

Maailmalla vaaditaan isoon ääneen puolueetonta tutkintaa, mutta sekin on tyhjää hurskastelua. Kuka siihen aidosti uskoo?

Etenkään vaatimusten ei pitäisi kohdistua presidentti Vladimir Putiniin. Hän on maan poliittinen johtaja ja väistämättä osapuoli asiassa. Tutkinta sen paremmin kuin syyllisten tuomitseminen ei ole poliittinen asia. Se kuuluu oikeusjärjestelmälle.

Jopa suomalaisissa tutkijakommenteissa on esitetty, että Nemtsovin murhasta on Putinille enemmän haittaa kuin hyötyä. Jos sen perusteella päätellään, ettei presidentin koneisto voi olla murhan takana, ollaan pettävillä kevätjäillä.

Jos kukaan ei enää uskalla kuoleman pelossa asettua opposition johtoon, niin eikö se hyödytä vallanpitäjiä?

Presidentti Vladimir Putin nauttii edelleen erittäin suurta kansansuosiota. Hänellä riittää myötäilijöitä, jotka haluavat olla kiihkeästi putinilaisempia kuin Putin itse.

Ei Putinin tai hänen lähipiirinsä tarvitse itse tappajia tilata. Vastustajien eliminointi tapahtuu automaatin lailla. Siitä huolehtii ”systeemi”.

Aina jostakin löytyvät mustapukuiset miehet, jotka antavat Makarovin sylkeä kuolemaa.

Venäjää hallitaan pelolla. Se ei voi olla kylmäämättä mieliä myös Suomessa.

Poliittisten murhien pääasialliseksi uhriksi on viime vuosina joutunut Venäjällä sananvapaus: vallanpitäjistä kiusallisia asioita kertoneiden toimittajien henki on jatkuvasti vaarassa.

Tunnetuin murhatuista on ollut Anna Politkovskaja, joka joutui palkkatappajien uhriksi kotitalonsa rappukäytävässä lokakuussa vuonna 2006.

Kuusi miestä on saanut tuomion Politkovskajan murhasta, mutta todelliset jäljet on peitetty. Murhan tilaajaa ei saatane valitettavasti koskaan selville.

Poliisi etsii Boris Nemtsovin murhaajia suuressa erikoisoperaatiossa. Tuloksia odotetaan ehkä liiankin kiihkeästi. Totuus jäänee yhtä kauas ja tavoittamattomiin kuin Politkovskajan tapauksessa.