Pääkirjoitukset

Pyörremyrsky Donald panee maailmaa sekaisin

Yhdysvaltain presidentti on maailman mahtavin valtiojohtaja, jonka valta yltää kaikkiin maailmankolkkiin. Vasta alkaneella Donald Trumpin presidenttikaudella on alettu ymmärtää, mitä se voi käytännössä tarkoittaa.

Trump kielsi useiden muslimimaiden kansalaisten pääsyn Yhdysvaltoihin kolmen kuukauden määräajaksi.

Presidentti tekee virassaan valtaoikeuksiensa mukaisia päätöksiä, eikä itse asiassa edes pelkästään niitä. Päätöksen on arvioitu olevan ristiriidassa Yhdysvaltain perustuslain kanssa. Jopa haukoiksi kutsutut amerikkalaiset konservatiivit ovat kauhuissaan.

Maahantulokielto etnisin ja uskonnollisin perustein rikkoo kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia. Niistä pyörremyrsky Donald – maailmaa sekaisin paneva Trump vähät välittää. Hän ei usko sopimusperustaiseen maailmanjärjestykseen.

Mielenilmaukset Trumpin politiikkaa vastaan ovat mitä ilmeisimmin vasta alkamassa. Mielivalta uhkaa, kun ihmisiä estetään nousemasta Yhdysvaltoihin lentäviin koneisiin, eivätkä matkustussääntöjen tulkinnasta ole välttämättä perillä edes niitä soveltavat viranomaiset.

Tilanne muistuttaa juuri sitä, miltä Trump on väittänyt Yhdysvaltoja suojelevansa.

Ääri-islamilaiset järjestöt riemuitsevat, koska ne uskovat Trumpin laukaisevan uuden suuren länsivastaisen aallon islamilaisessa maailmassa. Kärjistymisen kipinä on isketty.

On perin juurin kummallista, ettei Amerikan suuruutta julistava presidentti ymmärrä, että Yhdysvallat on kansojen sulatusuuni. Se juuri on Yhdysvaltain suuruuden perusta ja ihanne.

Näyttää siltä, ettei Trump ole kuullutkaan siitä, miten maailmantalous toimii. Se ei perustu kieltoihin ja rajoitteisiin, vaan kaupan esteiden purkuun. Talous toimii globaalissa maailmassa ihmisten, tiedon ja osaamisen vaihdon varassa.

Kaikki maailman suuryhtiöt ovat läpeensä kansainvälisiä, myös amerikkalaiset, joista monet, kuten Kalifornian Piilaakson teknologiayritykset ovat nousseet menestykseensä tuontivoimin.

Niin ristiriitaista kuin se onkin, presidentti on voinut iloita pörssikurssien noususta. Nousukiitoon yltynyt Dow Jones -indeksi on toistaiseksi luottanut Trumpin rajuihin elvytyslupauksiin. Voidaan kysyä, kumpi on sokeampi, Donald Trump vai osakekurssit.

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic