fbpx
Pääkirjoitukset

Raamatulla ei saa lyödä ketään, ei heteroita sen paremmin kuin homojakaan

Raamattu kuuluu arvoonsa. Sillä ei saa kuitenkaan lyödä ketään, ei heteroita sen paremmin kuin homojakaan. Tuleva oikeuden ratkaisu ei tuo kuin onnettomia vaihtoehtoja
Riihimäkeläinen kansanedustaja Päivi Räsänen tiedotusvälineiden ympäröimänä Helsingin käräjäoikeuden käytävällä maanantaina. Kuva: Antti Aimo-Koivisto
Riihimäkeläinen kansanedustaja Päivi Räsänen tiedotusvälineiden ympäröimänä Helsingin käräjäoikeuden käytävällä maanantaina. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Kansanedustaja Päivi Räsänen (kd.) on tämänkin viikon eniten suomalaisten mielipiteitä jakava henkilö. Hänen maanantaina alkanutta oikeudenkäyntiään on saatellut jopa kansainvälinen kohu.

Helsingin käräjäoikeus ratkaisee, mihin johtavat valtakunnansyyttäjän Räsästä vastaan nostamat syytteet kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Arvioitavina ovat kansanedustajan julkiset lausunnot, jotka koskivat homoseksuaalisuutta ja homoseksuaaleja.

Räsäsestä on leivottu sanan- ja uskonnonvapauden symbolia. Näistä syviä tuntoja herättävistä vapauksista onkin laajasti ottaen kysymys, mutta ei pelkästään. Kumpaakaan tärkeää vapautta ei suinkaan olla viemässä pois Räsäseltä eikä keneltäkään muultakaan.

Suomessa voidaan olla ja elää uskonnosta ja vakaumuksesta riippumatta rauhallisin mielin. Kenenkään vapaus ei myöskään ole toiselta pois.

Suomessa on uskonnonvapaus, mutta uskonto ei käy lain rikkomisen perusteeksi.

Raamattu kuuluu arvoonsa. Sillä ei saa kuitenkaan lyödä ketään, ei heteroita sen paremmin kuin homojakaan, eikä ketään siltä väliltä.

Kaikilla on oikeus seksuaaliseen suuntautumiseensa. Siitäkin Helsingin käräjillä on pinnan alla kysymys.

Päivi Räsänen on vakuuttanut syyttömyyttään ja puolustavansa päinvastoin homoseksuaalien ihmisarvoa ja ihmisoikeuksia (Yle 29.4.2021). Samalla hän on kuitenkin jopa kirjaimellisestikin puolustanut Raamatussa esitettyjä käsityksiä ja perustellut niillä kannanottojaan.

Raamatuntulkinta eli eksegetiikka ei kuulu tuomioistuimelle, vaan sen päätöksen perusteena voi olla vain aivan tavanomainen lainsäädäntö: onko kansanedustaja Räsänen rikkonut lakia?

Päivi Räsäsen pitäisi tuntea vastuunsa siitä, miten hänen lausuntonsa jakavat ihmisiä surullisesti leireihin. Sitä tekee oikeudenkäyntikin.

Uskonnon vetäminen mukaan näin isossa laajuudessa oikeussaliin on onneksi hyvin poikkeuksellista. Tuleva oikeuden ratkaisukaan ei tuo kuin onnettomia vaihtoehtoja. Mahdollinen tuomio herättänee ahdistusta, mutta niin myös tuomitsematta jättäminen.

Menot