Pääkirjoitukset

Rahapelihaittojen ehkäisy unohtui

Lähes neljännes pelituotoista tulee ongelmapelaajilta.
Rahapelit tuovat kaupoille, kioskeille, huoltoasemille ja ravintoloille noin 160 miljoonaa euroa vuodessa. Kuva: Pekka Rautiainen
Rahapelit tuovat kaupoille, kioskeille, huoltoasemille ja ravintoloille noin 160 miljoonaa euroa vuodessa. Kuva: Pekka Rautiainen

Arpajaislaki muuttui vuoden 2017 alussa ja kolme rahapeliyhteisöä yhdistyi uudeksi Veikkaukseksi. Muutosta valmisteltaessa THL:n asiantuntijat nostivat esiin, millaisia uhkia uudistus voi tuoda rahapelihaittojen kannalta.

Uhkia olivat esimerkiksi verkossa pelattavien rahapeliautomaattien ja muiden kasinopelien tarjonnan ja markkinoinnin voimakas kasvu uuden yhtiön verkkokaupassa.

On totta, että rahapelihaittojen ehkäisyyn päätettiin keskittyä arpajaislain uudistamisen toisessa vaiheessa.

Toisen vaiheen uudistuksen ainoaksi rahapelihaittojen vähentämiseen liittyväksi muutokseksi jäi kuitenkin hajasijoitettuja rahapeliautomaatteja koskeva pakollinen pelaajien tunnistautuminen.

Pakollinen tunnistautuminen on toki tehokas väline vähentää alaikäisiä pelaajia.

Kuitenkin sen merkitys rahapelihaittojen vähentämisessä laajemmin riippuu paljon siitä, millaisia pelinhallintavälineitä pelaajille sen myötä tarjotaan.

Näiden pohtiminen ja täsmentäminen jäivät tulevan säädösvalmistelun tehtäväksi.

Suomeen tuli perjantai-illan arvonnassa 90 miljoonan euron Eurojackpot-voitto. Rivi pelattiin Siilinjärvellä. Voitto meni peräti 50 hengen porukalle, K-Supermarket Herkkupadan kauppias kertoi. Onnea!

Samalla pitää kuitenkin myös muistaa, että rahaa hävittiin paljon enemmän kuin sitä jaettiin. 50 iloista miljonääriä Siilinjärvellä tarkoittaa valtavaa pettyneiden joukkoa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tekemät tutkimukset ovat osoittaneet, että rahapelaaminen on Suomessa hyvin keskittynyttä. Viitisen prosenttia kaikista pelaajista häviää puolet Veikkauksen tuotosta, joka on noin 1,8 miljardia euroa.

Lisäksi lähes neljännes pelituotoista tulee ongelmapelaajilta. Peliautomaatteja on Suomessa erityisesti sellaisilla asuinalueilla, joissa koulutus- ja tulotaso ovat matalia ja työttömyysluvut korkeita.

THL:n mukaan ainutlaatuista koko maailmassa on se, että Veikkaus saa päättää itsenäisesti rahapeliautomaattien sijoittelun periaatteista.

Vaikka Veikkaus perustelisi olemassaoloaan millä tahansa, on helppo ennustaa, että monopolia koetellaan.

Mainos